23948sdkhjf

Cementa överväger avveckling i Degerhamn

Skärpta miljökrav gör att Cementa diskuterar nedläggning av cementtillverkningen i Degerhamn redan 2019.

Kraven på att begränsa miljöbelastningen blir allt hårdare från såväl myndigheter som marknad. Det gäller även på tillverkningen av cement, viljket gör att Cementa förbereder avveckling av klinker- och cementproduktionen i Degerhamn på Öland.

Fabriken i Degerhamn producerar årligen 300 000 ton cement, vilket motsvarar tio procent av Cementas årsproduktion. Volymen är inte större än att mängden kan tillgodoses av de betydligt större och mer rationella fabrikerna i Slite på Gotland och i Brevik i Norge, där anläggningscement kan tillverkas redan i dag.

Båda dessa fabriker är, enligt Cementa, bland Europas mest moderna och miljöanpassade cementfabriker, med goda förutsättningar att utveckla och skala upp tekniker inom klimatoptimerad tillverkning.

Enligt företaget har ett flertal investeringar genom åren gjorts för att minska Degerhamnfabrikens miljöpåverkan i närmiljön. En svårighet har dock varit att anpassa fabrikens produktionsutrustning till framtida krav kring koldioxidminskning. Bedömningen är att en koncentration av tillverkningen till de övriga fabrikerna skulle minska koldioxidutsläppen med 260 000 ton per år.

I dag arbetar 75 personer vid fabriken i Degerhamn. MBL-förhandlingar kommer att inledas omgående och först när dessa är avslutade kommer ett beslut om en eventuell avveckling av klinker- och cementproduktionen – som föreslås ske under 2019 – att fattas.

Avsikten är dock att behålla depån med lagersilo och hamnverksamhet för att fortsätta leverera anläggningscement från Degerhamn. Det innebär i så fall att ett fåtal tjänster blir kvar på platsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407