23948sdkhjf

El allt viktigare för NCC i Oslo

Minskade miljöutsläpp och sänkta driftkostnader är målet när NCC Infrastructure i Osloområdet nu fasar ut sina traditionella bilar – i fortsättningen är det eldrift som gäller.

Vi vill göra vår del för att NCC ska uppnå målet att halvera utsläppen av klimatgaser mellan 2015 och 2020, säger Svein Nilspass, områdeschef i NCC Infrastructure.

Ett av de verktyg som används är att fasa ut de transportbilar som behöver fossila drivmedel och i stället ersätta dem med eldrivna fordon. Den senaste insatsen är köpet av tio eldrivna Nissan eNV 200 som i fortsättningen kommer att kila fram i Oslotrafiken för att betjäna företagets anläggningsverksamhet.

Vi har sex eldrivna transportbilar sedan tidigare. Inklusive vår nya eldrivna Golf har vi nu sjutton elbilar ute på vägarna eller på våra anläggningsplatser, säger Svein Nilspass, som räknar med att belöningen kommer att falla ut i form av sänkta driftkostnader och minskad miljöbelastning.

De nya eldrivna transportbilarna har en räckvidd som anges till ungefär 250 kilometer, avsevärt mer än de första elbilarna där räckvidden var ungefär hundra kilometer. Fortfarande återstår dock att etablera en tillräcklig och väl fungerande infrastruktur för laddning av fordonen.

Det är begränsade möjligheter till laddning i stadscentrum. Därför gör vi det möjligt att ladda fordonen i anslutning till våra etableringar, säger Svein Nilspass.

Parallellt har även arbetet kommit igång med att byta ut maskinflottan som i dag domineras av dieselmotorer mot mer miljöanpassad utrustning.

Vi har två elektriska hjullastare i drift och längtar efter att leverantörerna även ska erbjuda elektriska grävmaskiner inom våra segment. Medan vi väntar fasar vi ut våra gamla steg IIIB-maskiner och ersätter dem med steg IV-maskiner från företagets maskinavdelning i Hokksund, säger Svein Nilspass.

Företagets avdelningschef för VA i Osloregionen, Anders Nordhagen, betonar att investeringarna i eldrivna fordon och maskiner också är framtvingad av allt tuffare miljökrav från bland annat offentliga beställare.

Bland våra största uppdragsgivare är Oslo kommun som eftersträvar lösningar som över tid är mer hållbara.

Vi är positiva till skärpta miljökrav och vi ska göra vad vi kan för att leverera anläggningstjänster som hela tiden utvecklas i riktning mot ökat hållbarhet, säger Anders Nordhagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094