23948sdkhjf

Japaner får stororder från Boliden

Boliden beställer 26 gruvtruckar, värda cirka 900 miljoner kronor från Komatsu.

Stora förväntade produktionsökningar i gruvorna i Aitik och Kevitsa gör att Boliden förstärker sin flotta av gruvtruckar i en jätteorder till Komatsu. Det totala ordervärdet landar på närmare 900 miljoner kronor i en beställning som omfattar 17 gruvtruckar till Kevitsa och nio till Aitik.

Båda gruvorna anpassas just nu till stora efterfrågeökningar och avsikten är att höja produktionstakten avsevärt. I Kevitsa är målet att höja dagens nivå på 7,5 miljoner ton anrikat material per år till cirka 9,5 miljoner ton. I Aitik rör det sig om en ökning från 39 miljoner ton till 45 miljoner ton, vilket ska vara uppfyllt redan år 2020.

Tanken är samtidigt att öka andelen transporter i egen regi och ersätta delar av den befintliga truckflottan.

Detta är ett viktigt steg i vidareutvecklingen av våra dagbrottsgruvor samtidigt som vi förbättrar vår miljöprestanda från en redan stark position. Detta inte minst eftersom vi nu skapar möjligheter för ökad elektrifiering och därtill hörande produktivitetsutveckling, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef Boliden.

Samtliga truckar är därför förberedda för framtida elektrifiering i linje med Bolidens ansträngningar för att reducera utsläpp. Läs mer om Bolidens eltruckar här.

De första leveranserna av de nya truckarna (830E-5 för Kevitsa och Komatsu 930E-5 för Aitik) planeras till mitten av 2019. Truckarna till Aitik lastar runt 300 ton och drivs av en 16-cylindrig Komatsu-motor på 2 700 hästkrafter. Kevitsa-truckarna ter sig något mer blygsamma med kapacitet att lasta drygt 220 ton och med sina motorer på 2 500 hästkrafter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094