23948sdkhjf

Starkt tredje kvartal för Cat

Rekordhög vinst per aktie för tredje kvartalet.

En försäljning på strax över 13,5 miljarder US-dollar för årets tredje kvartal innebär en ökning med 18 procent jämfört med samma period förra året för Caterpillar. Även rörelseresultatet förbättrades, från 1,5 miljarder US-dollar till 2,1 miljarder.

Räknat i vinst per aktie har resultatet aldrig varit bättre i företagets historia för ett tredje kvartal, säger koncernchefen Jim Umpleby.

Förbättringarna förklaras bland annat med ökad efterfrågan inom såväl de huvudsakliga produktområdena som på väsentliga marknader. Enbart Sydamerika visar, enligt företaget, en vikande tendens.

Inte ens en ogynnsam utveckling av valutakurserna i Australien och Brasilien förmådde placera allt för mycket smolk i glädjebägaren.

Den ökade efterfrågan har i och för sig också en baksida, nämligen ökade kostnader för råvaror och transporter. Det är en anledning till att företaget aviserar vissa prishöjningar inom kort.

Synen på framtiden är dock huvudsakligen optimistisk, mycket tack vare välfyllda orderböcker och fortsatt hög efterfrågan. I slutet av kvartalet fanns beställningar värda 17,3 miljarder US-dollar. Det är visserligen 400 miljoner US-dollar lägre än tre månader tidigare, men hela 1,9 miljarder US-dollar högre än vid samma tidpunkt 2017.

Ytterligare ett tecken på företagets ljusa syn på framtiden är att personalstyrkan under året ökat med 8 200 personer till 123 100 för att möta den ökande efterfrågan runt om i världen.

Utvecklingen ser inte sämre ut vid en blick på resultatet för de första nio månaderna i år. Försäljningen har då ökat från 32,6 miljarder US-dollar till 40,4 miljarder medan rörelseresultatet förbättrats från 3,1 miljarder US-dollar till 6,4 miljarder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062