23948sdkhjf

Svevia ska sköta broar

Ett brokontrakt värt cirka 100 miljoner kronor har tecknats.

Det statliga vägnätet i Jämtland och Västernorrland har inte mindre än 1 690 vägbroar och under de kommande åren är det Svevia som ska stå för deras omvårdnad och utföra löpande underhåll och reparationer.

Röjning, rengöring och impregnering ska förlänga broarnas liv.

– Broars livslängd påverkas bland annat av ålder, klimat och trafik men också av salt och andra föroreningar. Vi spolar rent broarna och tar bort vegetation kring dem för att de ska hålla så länge som möjligt. En bro där man regelbundet sköter om konstruktionen kan leva i många mansåldrar, säger Magnus Skoglund, på Svevia i ett pressmeddelande.

I uppdraget, som sträcker sig över fem år i Jämtland och fyra år i Västernorrland, ingår också större reparationer och minde lagningar.

– Det kan till exempel vara utbyte av brobanans tätskikt, byta kantbalkar eller rostskyddsmålning av lager och brobalkar. I uppdraget ingår även att utföra mer akuta åtgärder. Det kan vara allt från ett sönderkört räcke till mer omfattande skador som akut kan uppstå på en konstruktion.

De två kontrakten är värda cirka 100 miljoner kronor tillsammans.

– Svevia utför även det dagliga vägunderhållet på de många av vägarna där broarna finns vilket ger oss en gemensam kunskap om vägnätet som är till fördel för uppdragen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079