23948sdkhjf

Finsk nykomling tar stort vindkraftjobb

Nystartade Suvic får stort förtroende när OX2 bygger vindkraft i Finland.

OX2 avser att bygga fyra vindparker i Finland med totalt 25 vindkraftverk och en sammanlagd effekt på 107,4 megawatt. Än så länge ägs parkerna av OX2 som också har totalentreprenadansvar under byggtiden. Enligt planerna kommer Ikea Retail Finland, som är en del av Ingka Group, att förvärva parkerna när de driftsätts i början av 2020.

Projektet är en milstope både i vår egen historia och för branschen som visar att vi nu kan bygga vindkraft i Norden utan subventioner, säger Paul Stormoen, vd för OX2 Wind.

Satsningen berör vindparker i Långmossa, Ribäcken, Ponsivuori och Verhonkulma. I Långmossa och Ribäcken, som ligger i Malax kommun i Österbotten planeras för byggstart nu i november och det med hjälp av Uleåborgbaserade Suvic som etablerades så sent som 2017, men har stora planer på att erövra, inte bara Finland, utan även Sverige och Norge. I den strategin är det blivande samarbetet med svenska OX2 av synnerligen vital betydelse.

Det här är en mycket viktig milstolpe i vårt unga företags tillväxthistoria. Vi har målmedvetet arbetat i den här riktningen i ett och ett halvt år och vårt mål är att fortsätta växa, säger Suvic vd Juha Tikkakoski.

Just uppdrag med inriktning mot vindkraft spelar en stor roll för utvecklingen som så här långt ser lovande ut. Företagsledningen räknar med att årets omsättning landar kring två miljoner euro, men redan nu är orderboken för 2019 värd cirka 14 miljoner euro.

Juha Tikkakoski är mycket glad över att det lilla, nystartade företaget fått en chans att genomföra ett förhållandevis stort projekt och dessutom med det stora ansvar det innebär att överlämna ett nyckelfärdigt projekt hösten 2019.

Uppdraget omfattar bland annat anslutningsvägar, markarbeten på byggarbetsplatserna, grundläggning, kraftstation och infrastruktur för telekommunikation. Juha Tikkakoski lyfter dessutom fram att företaget kan erbjuda ett förankringsystem som i hög grad bidrar till att minska utsläppen av främst koldioxid.

Det som ger projektet en speciell karaktär är företagets egenutvecklade teknik som gör det möjigt att utnyttja det underliggande berget vid förankringen i stället för betongkonstruktioner. Därmed uppnås stora miljövinster, inte minst tack vare att de tunga transporterna begränsas avsevärt.

Den totala produktionen i de båda vindparkerna beräknas till ungefär 180 GWh per år som med start 2020 levereras av tolv Nordexaggregat på 4,0-4,5 megawatt med en totalhöjd på mellan 200 och 250 meter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063