23948sdkhjf

Jumboplats för Jämtland

Jämtland och Västernorrland ligger alltjämt sist i lönsamhetsligan.

Västernorrland och Jämtland är fortfarande den region som har lägst genomsnittlig lönsamhet bland Sveriges småföretag förklarar LRF Konsult.

Företaget har gjort en prognos över lönsamheten i de svenska småföretagen och enligt den kommer  lönsamheten att öka med 11,4 procent för småföretagen i Västernorrland och Jämtland under 2018.

Det innebär trots allt en förbättring med 1,9 procent och regionen knappar därför in på rikssnittet, som är 17 procent, noterar LRF Konsult.

Lönsamhetsökningen i Västernorrland och Jämtland baserars främst på sänkta kostnader som har sin grund i att företagens genomsnittliga personalkostnader tros sjunka med 2,4 procentenheter under året, förklarar LRF Konsult.

Totalt väntas kostnadsvolymen i regionen minska med 3,5 procentenheter.

Enligt LRF Konsult är regionens största utmaning bristen på arbetskraft, många småföretag i regionen uppges också vittna om att bristfällig infrastruktur utgör ett stort hinder för ökad tillväxt.

LRF Konsult noterar att nya regeringsbeslut innebär järnvägsbyggen i både Jämtland och Västernorrland, något som skulle kunna göra det lättare för företagen på sikt att locka till sig relevant kompetens.

Rapporten baseras på ”rullande tolvmånaderssiffror” från 6 400 svenska småföretags bokslut från första halvåret 2018.

Ett ”småföretag” definieras i rapporten som ett företag med max tio anställda, med en årlig omsättning på mellan 400 000 och tio miljoner kronor.

”Vinnaren” i lönsamhetsligan gick om fjolårets etta Uppsala - ökade med 3,7 procentenheter. Läs mer här.

Småföretagen i byggbranschen ökade lönsamheten rekordmycket - läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078