23948sdkhjf

Enklare vintergjutning med vätskeburen värme

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Norsk storbyggare hyllar vätskeburen teknik vid gjutning under vinterhalvåret.

Vintern är än en gång på väg att erövra Sverige. Den så kallade betongvintern har redan börjat knipa åt platsgjutningen som ett skruvstäd. Enligt somliga börjar betongvintern vid cirka fem plusgrader, men det finns aktörer som anser det värt att ta till speciella åtgärder redan vid tio plusgrader för att betongen ska uppnå tillräckligt hög kvalitet.

Med konventionell teknik används vanligtvis förvärmning och övertäckning för att förhindra att betongtemperaturen vid gjutning sjunker så snabbt att hållfastheten utvecklas för långsamt. Annars kan resultatet bli senareläggning av bland annat formrivning och glättning, eller i värsta fall skador i betongkonstruktionen om betongen fryser.

Norska Betonmast Hæhre Anlegg använder i allt större omfattning vätskeburen teknologi vid betonggjutningar när temperaturen sjunker. Tekniken används även i samband med att snö och is behöver tinas samt som frostskydd och förvärmning vid formsättning.

Den norska storbyggaren har valt att jobba med Narvikbaserade Heat Work som erbjuder en alternativlösning i form av vätskeburen härdningsteknik. Och resultatet är, enligt företaget, att tekniken gör det möjligt att säkerställa rätt temperatur för betonghärdning vid kallt väder, oavsett utetemperatur.

Vi drar stor nytta av att använda tekniken i flera delar av arbetsprocessen. Särskilt uppvärmningen av kontaktytan är helt suverän. Med en liten planering kan du spara mycket. Det är också ett faktum att du sparar mycket dieselbränsle. Jämfört med ett visst område, använder du 20 liter diesel med Heat Work mot 200 liter med traditionella varmluftsaggregat. Det är 90 procents besparing, säger arbetschefen Ørjan Hov, som använder tekniken på flera av sina projekt.

Han ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar med tekniken samtidigt som det blir lättare att upprätthålla såväl den önskade kvaliteten som tidplanen.

Och tekniken är inte speciellt komplicerad. Innan gjutning sätts rör som tål att gjutas in i betongen på plats. Rören ansluts till passande Heat Work-aggregat som säkerställer att den vätska som cirkulerar i rörsystemet håller rätt temperatur och därmed ger bästa möjliga förutsättningar för betongen att härda.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hon blir Wästbyggs nya Stockholmschef

Peab asfalterar i Olofström

Klockan tickar för Bergnäsbron

Klarsignal för nya E10

Reportage
Avancerad pålning för Sveriges första AC Marriott-hotel

Ibland är det trångt på riktigt – järnvägen dundrar förbi bara några meter från bygget och hela tomten går åt när Constrera bygger hotell tillsammans med Vi Invest i Solna.

Nyhetsbrev

Hon ska leda PE:s satsning på infrastruktur

Arkiv

Biodrivmedel backade 2018

Stockholm vill införa avgifter

Stockholms stad efterlyser bättre samordning när det ska grävas och vill därför införa avgifter för ”trafikstörande” arbeten. "Det måste till någon form av incitament."

1

Komatsu nästan ikapp Caterpillar

Världsmarknaden för entreprenadmaskiner fortsatte växa även under 2018. I varje fall för de 50 största tillverkarna. Det visar statistik som sammanställts av den brittiska informationskoncernen KHL Group. Mer anmärkningsvärt är att Komatsu snabbt närmar sig Caterpillar i storlek.

Veckans mest lästa!

Komatsu i olika varationer, veteranen som trivs i sin maskin och så sommar på vintern i Finland. Med mera! Det här klickades mest vecka 20!

Stavdal vill minska klimatpåverkan

Ökad användning av elektricitet är en av de viktigaste pusselbitarna när Stavdal nu höjer ambitionen att begränsa miljöutsläppen. I satsningen ingår bland annat fler eldrivna liftar samt ökad användning av miljöanpassad elektricitet i lokalerna.

De utökar med Slangexpress på två hjul

Volvo och Lego ställer ut framtidens maskiner

Självkörande och fossilfria fordon och maskiner finns redan. Men begränsningarna för hur entreprenadmaskiner konstrueras och utformas i framtiden tycks hela tiden flyttas framåt. Idéerna är många, vilket framgår av ett projekt Volvo CE driver med Lego Technic.

Maskinexpo 2019
”Bra blandning med något för alla”

Efter ett års uppehåll slår Maskinexpo åter igen upp portarna på Stoxa 23-25 maj. Bra variation i montrarna utlovas bland de i skrivande stund cirka 210 utställande företagen.

Samarbetsavtal kring termisk förbränning

Göteborg lockar dansk mätkonsult

De expansiva planer som finns för Göteborgsområdet de kommande åren lockar det danska mätkonsultföretaget LE34 som därför öppnat en ny avdelning i Kungsbacka.

1

Byggarbetsgivarnas nya ordförande ser behov av viss kursändring

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne har utsetts till ny förbundsordförande för Sveriges Byggindustrier och identifierar omedelbart digitalisering och hållbarhet som nyckelområden inför framtiden.

NCC lägger ner Loop industries

Den hyllade startupen saknar stöd av investerare.

Bauma 2019
Case satsar på gas i maskinerna

Dieseln är på väg ut även för Case, CNH hoppar dock inte på elektrifieringståget – de vill driva maskinerna med flytande gas och det ska inte ta mer än 1-2 år att förverkliga visionen.

Besqab jobbar vidare med Cramo

Innovationspris till digital snöröjning

Nött väg förstärks

Debatt: Standarder är kanonbra – alla borde ha en egen

Vårens Bauma visade att tiltrotatorer och symmetriska snabbfästen får ett allt starkare fäste internationellt. Under tiden förs i Sverige en infekterad debatt om standarder. Här går Steelwrists vd Stefan Stockhaus till angrepp mot Oilquick som han anser försöker låsa in kunderna i sin egen lösning.

Självkörande traktorer röjer snö på finsk flygplats

Självkörande traktorer med avancerad teknik, väl anpassade däck och miljöanpassat bränsle har testats med gott resultat vid snöröjning på EU:s nordligaste flygplats i vinter.

Maskinexpo 2019
Litet verk med stora funktioner

Ledare: Vårbudget utan svar

Stora bostadsbyggen på Slakthusområdet

Maskinexpo 2019
Enkel saltspridning utlovas

Ny hållbarhetschef på Svevia

Maskinexpo 2019
Värme som lossar skruven

Maskinexpo 2019
Extraljus i fokus

Maskinexpo 2019
Avdragare sparar en persons jobb

Nytt bostadsområde byggs i Ale kommun

Uppländskt uppdrag för Peab

Förtätning i Umeå

Växjö nästa för Hydroscand

Se alla Företagens egna nyheter

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Färdstrålkastare med värmelins

Metsos roadshow i norra Sverige

Självsugande centrifugalpump för industrier

Rött och vitt positionsljus

Laddbar LED arbetslampa

SENA Hörselskydd

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Uddevalla 22-23 maj 2019

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

Nya Commando™DC300Ri: En smidig och smart topphammarrigg från Sandvik

Buntband med ståltunga

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Stöldskydd för traktor och maskin

Saltängen fortsätter hjälpa bygg-Sverige

Batteriladdare PRO 12V/30A

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Laddbar arbetslampa LED MAXFLEX

Drivaxel till Porsche Boxster S

Logistikbyggnad i Brunna

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Friktionsnedsättande silikonspray

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Gävle 8-...

Inverter 12V 1000W

Sänd till en kollega

0.166