23948sdkhjf

Enklare vintergjutning med vätskeburen värme

Norsk storbyggare hyllar vätskeburen teknik vid gjutning under vinterhalvåret.

Vintern är än en gång på väg att erövra Sverige. Den så kallade betongvintern har redan börjat knipa åt platsgjutningen som ett skruvstäd. Enligt somliga börjar betongvintern vid cirka fem plusgrader, men det finns aktörer som anser det värt att ta till speciella åtgärder redan vid tio plusgrader för att betongen ska uppnå tillräckligt hög kvalitet.

Med konventionell teknik används vanligtvis förvärmning och övertäckning för att förhindra att betongtemperaturen vid gjutning sjunker så snabbt att hållfastheten utvecklas för långsamt. Annars kan resultatet bli senareläggning av bland annat formrivning och glättning, eller i värsta fall skador i betongkonstruktionen om betongen fryser.

Norska Betonmast Hæhre Anlegg använder i allt större omfattning vätskeburen teknologi vid betonggjutningar när temperaturen sjunker. Tekniken används även i samband med att snö och is behöver tinas samt som frostskydd och förvärmning vid formsättning.

Den norska storbyggaren har valt att jobba med Narvikbaserade Heat Work som erbjuder en alternativlösning i form av vätskeburen härdningsteknik. Och resultatet är, enligt företaget, att tekniken gör det möjligt att säkerställa rätt temperatur för betonghärdning vid kallt väder, oavsett utetemperatur.

Vi drar stor nytta av att använda tekniken i flera delar av arbetsprocessen. Särskilt uppvärmningen av kontaktytan är helt suverän. Med en liten planering kan du spara mycket. Det är också ett faktum att du sparar mycket dieselbränsle. Jämfört med ett visst område, använder du 20 liter diesel med Heat Work mot 200 liter med traditionella varmluftsaggregat. Det är 90 procents besparing, säger arbetschefen Ørjan Hov, som använder tekniken på flera av sina projekt.

Han ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar med tekniken samtidigt som det blir lättare att upprätthålla såväl den önskade kvaliteten som tidplanen.

Och tekniken är inte speciellt komplicerad. Innan gjutning sätts rör som tål att gjutas in i betongen på plats. Rören ansluts till passande Heat Work-aggregat som säkerställer att den vätska som cirkulerar i rörsystemet håller rätt temperatur och därmed ger bästa möjliga förutsättningar för betongen att härda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063