23948sdkhjf

Byggplåt väl lämpad för återbruk och återvinning

I samband med Stålbyggnadsdagen arrangerade Plåt & Ventföretagen igår ett seminarium om byggplåts hållbarhet och hur den kan användas för återbruk och återvinning.

Under seminariet ”Vad är Extra lång hållbarhet?” lyftes plåtens hållbara förmågor fram genom olika exempel samt hur man kan arbeta med återbruk. På seminariet deltog Johan Lindström, vd Plåt & Ventföretagen, Peter Edlund, vd Weatherproof Family och Maria Ahlm, projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet. Tomas Skagerlind, kommunikationschef vid Plåt & Ventföretagen modererade seminariet.

Johan Lindström presenterade först Svensk Byggplåt och deras kampanj ”Extra lång hållbarhet”. Syftet med kampanjen är att belysa plåtens hållbarhet genom att den har 100 års beständighet, 100 % återvinningsbarhet och över 100 sätt att återbruka.

– Plåt är ett utmärkt byggmaterial som dessutom enkelt kan återbrukas och användas igen och igen. För många av våra medlemmar är det självklart att arbeta med återbruk och återvinning. Nu är nästa steg att fler inom byggbranschen får upp ögonen för fördelarna med framför allt återbruk, både ur ett ekonomiskt och hållbarhetsmässigt perspektiv, konstaterade Johan Lindström.

En djupare inblick i återbruk bjöd Maria Ahlm, projektledare och expert på digitalisering, spårbarhet och byggavfall på IVL Svenska Miljöinstitutet, på. Hon berättade om forskningsprojektet och plattformen ”Centrum för cirkulärt byggande” som handlar om återbruk av kontorsmiljöer. Under sitt framförande uppmuntrade hon publiken att inspireras av forskningsprojektet för att återbruka plåt och andra byggmaterial.

Sist ut på seminariescenen var Peter Edlund, vd på Weatherproof Family. Han redogjorde för hur de aktivt arbetar för att öka hållbarheten i sina projekt och arbetssätt. Man har bland annat utvecklat ett fasadsystem som passar utmärkt för att återbruka plåt och ett digitalt verktyg som används för att minska spillet i deras produktion. Recycling kommer att presentera detta koncept närmare längre fram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096