23948sdkhjf

40 000 stora bandschaktare

Kanadensisk kolgruva väntar för Cats jubileumsmaskin.

2017 kunde Caterpillar fira att företagets serietillverkning av D10:or bedrivits under 40 år. Med sin storlek och med det förhöjda drivhjulet erbjöds marknaden en bandschaktare som inte var någon annan lik – och marknaden gjorde vad den kunde för att ta den gigantiska maskinen i sina armar.

I slutet av oktober i år passerades ytterligare en milstolpe för Caterpillar och den maskintyp som mer än någon annan fått symbolisera både det gigantiska företaget och entreprenadmaskiner. Härom dagen hade nämligen 40 000 exemplar av företagets så kallade stora bandschaktare (D9, D10 och D11) lämnat fabriken i East Peoria i Illinois.

Jubileumsmaskin blev en D11T på strax över 100 ton och med en motor på cirka 850 hästkrafter. Bandschaktaren ska i fortsättningen arbeta i Elk Valley-regionen i British Columbia med utvinning av kol för stålframställning. Köpare är det kanadensiska gruvbolaget Teck som Caterpillar beskriver som en av företagets största kunder över huvud taget med avseende på just stora bandschaktare under de senaste dryga tio åren.

Bland annat finns ett flertal D11T i maskinparken, maskiner som, enligt Caterpillar i samtliga fall hinner passera en drifttid på mer än 7 000 timmar per år i gruvorna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.38