23948sdkhjf

Cramo tar över modultillverkning

Drygt 2,7 miljarder kronor investeras när Cramo satsar på att utveckla och producera moduler i egen regi.

I december 2017 meddelade Cramo att det fanns planer på att särnotera den verksamhet som hanterar tillfälliga lokallösningar. Sedan dess har det pågått en utvärdering av olika strategiska alternativ och ett viktigt steg inför fortsättningen är, det nu genomförda, förvärvet av Sverigebaserade Nordic Modular Group som utvecklar, tillverkar, säljer och hyr ut flyttbara lokaler genom sina tre dotterbolag Temporent, Nordic Modular Leasing och Flexator.

– Förvärvet av NMG stärker Cramos modulverksamhet på den nordiska marknaden genom att tillföra kompetens inom utveckling och produktionskapacitet. Därmed förväntas de strategiska alternativen för Cramos affärsverksamhet att breddas. Till detta expanderas vår affärsmodell och vi skapar förutsättningar att utveckla nya produkter och lösningar för våra kunder, säger Cramos vd och koncernchef Leif Gustafsson.

– NMG är ett idealt komplement till vår nuvarande modulverksamhet då vi stärker vår konkurrenskraft i Norden och skapar en plattform för fortsatt internationell expansion.

NMG grundades 1956. Dagens huvudmarknad är Sverige, men verksamhet bedrivs även i Norge, Danmark och Finland. Företaget omsatte förra året ungefär 779 miljoner kronor med cirka 230 personer och redovisar ett rörelseresultat kring 160 miljoner svenska kronor.2018 har börjat ännu bättre. Försäljningen ökade med 26 procent under det första kvartalet jämfört med samma period 2017.

Temporent har en modulflotta bestående av cirka 6 500 moduler, vilka främst hyrs ut till kommuner och stora privata företag. Nordic Modular Leasing hyr ut moduler med primärt fokus på långtidskontrakt. Flexator designar, tillverkar och säljer professionella modullösningar baserade på standardiserade byggsystem för det mesta från byggbodar till mer avancerade lösningar.

Säljare är Strukturfonden HC11, ett dotterbolag till Nalka Invest samt vissa minoritetsaktieägare.

– Detta är en utmärkt möjlighet att kombinera NMG:s verksamhet med ett annat väletablerat företag på modulmarknaden med kapacitet att lyfta modulverksamheten till nästa nivå. Jag är övertygad om att företaget har hittat en ny bra ägare i Cramo som kommer att fortsätta utveckla och växa företaget tillsammans med NMG:s professionella medarbetare, säger Nalka Invests vd Henrik Jonsson.

Köpeskillingen uppgår till cirka 2,725 miljarder svenska kronor, vilket finansieras genom bankfinansiering och konvertibler. Därmed finns också en öppning för Nalka Invest att i framtiden göra återinvesteringar i modulverksamheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062