23948sdkhjf

Minst 95 procents minskning utlovas

Svevia räknar med kraftigt minskade fossila utsläpp i sina konverterade asfaltverk. – Vi vill ta vårt ansvar och dra vårt strå till stacken

I somras slog Svevia om driften i sina tre största varmasfaltverk, de drivs sedan dess med fossilfritt bränsle.

Enligt företaget innebär detta att de de konverterade verken kommer att minska sina sammanlagda utsläpp av fossil koldioxid med minst 95 procent per år.

– Beräknat på 2017 års tillverkade volymer betyder det att den totala utsläppsminskningen av fossil koldioxid kommer att minska med cirka 80 procent för vår sammanlagda tillverkning av varm asfaltmassa, inklusive de verk vi inte har konverterat, säger Lennart Eriksson, Svevia, ett pressmeddelande.

Driften sker nu med så kallad bioolja.

– Tillsammans tillverkar våra asfaltverk i Läggesta, Arlanda och Göteborg cirka 350 000 ton varje år. Efter konverteringarna så drivs tillverkningen enbart av restprodukterna tallbecksolja och MFA.

Tallbecksoljan är en biprodukt från skogsindustrin och MFA hämtas från  industrier som använder vegetabilisk jungfrulig olja, till exempel vid tillverkningen av kosmetika, medicin och djurfoder.

– En del av investeringen bekostas av Naturvårdsverket med medel från det så kallade Klimatklivet. Resterande tar vi ur egen ficka. Vi tycker det är värt det. Vi vill ta vårt ansvar och dra vårt strå till stacken för mindre skadlig miljöpåverkan och en mer hållbar utveckling av vår bransch.

Att minska den skadliga miljöpåverkan uppges vara en central del i Svevias hållbarhetsfokus.

– Vi fortsätter att se över olika möjligheter för att fortsätta miljöoptimera vår verksamhet bland annat genom att se över energilösningar, transporter och våra kommande investeringar, säger Lennart Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094