23948sdkhjf

Miljonsatsning på grönare städer

50 kommuner får dela på 135 miljoner kronor för att skapa grönare stadsmiljöer.

Boverket har beviljat strax över 135 miljoner kronor till 50 kommunala projekt spridda från Ystad i söder till Arvidsjaur i norr som stöd för bland annat utveckling och nyanläggning av stadsgrönska. Pengarna kan också användas för att främja ekosystemtjänster, rekreation, dagvattenhantering och biologisk mångfald. Ett huvudsakligt mål med satsningen är att förbättra städernas motståndskraft mot framtida klimatutmaningar.

Behovet av bland annat bostäder och gator tenderar att nagga på de grönområden som finns i våra tätorter. Parker och grönområden fyller dock en funktion som stadens termostat, lungor och njurar och bidrar därmed lokalt till renare luft och jämnare temperatur. Gräsmattor och andra mjuka markytor renar regn- och smältvatten. Träd och buskar tar hand om ökad nederbörd, minskar bullernivåer och utgör livsmiljöer för många insekter och småfåglar. Dessutom finns undersökningar som visar att vi människor mår betydligt bättre när vi vistas ute i naturen.

En utmaning i miljöer med mycket hårdgjorda ytor är dagvattenhanteringen. Därför ingår exempelvis åtgärder som att anlägga dagvattendammar, diken och nedsänkta ytor för skyfallshantering i många ansökningar, säger utredare Sarah Damberg på Boverket.

En gemensam nämnare i många ansökningar är gynnandet av kulturella ekosystemtjänster som upplevelsevärden, ökad fysisk aktivitet, stressreduktion, psykisk återhämtning, avslappning och ökade sociala interaktioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078