23948sdkhjf

Tung nyhet från Volvo

Exceptionell räckvidd utlovas i Volvos nya rivningsgrävare – enligt ett pressmeddelande kan nya EC750E HR sträcka sig 36 meter över mark och 9,5 meter under jord.

Volvo CE lanserar en ny rivningsgrävare, EC750E HR ska ha en maximal tapphöjd på 36 meter och den ska enkelt kunna konfigureras med förlängningar och bommar av olika längder till ett flerfunktionellt demonteringsverktyg som passar för en mängd arbetsuppgifter, inklusive under mark och under vatten, förklarar Volvo Ce:s svenska återförsäljare Swecon.

Maskinen är baserad på Volvos allround-grävare EC750E den tyngsta grävaren i företagets utbud, den ska dock ha omarbetats rejält för att få den räckvidd som krävs för olika typer av rivningsjobb.

Swecon lyfter fram att maskinen finns med två aggregat. Det längsta ger en maximal tapphöjd på 36 meter och kunna bära ett 3,6 ton tungt verktyg på den höjden.

Den andra konfigurationen har en maximal tapphöjd på 26 meter – med ett större verktyg på maximalt fem ton.

Med 4,4 meter förlängning  får grävaggregatet en tapphöjd på 18 meter, komponenterna ska dessutom kunna konfigureras ytterligare uppger Swecon: rak-rak (för hög räckvidd), rak-böjd (för bättre tyngdpunkt och utökat säkert arbetsområde framåt) samt böjd-böjd – för arbete under mark.

Flexibiliteten ska delvis bero på maskinens hydrauliska modulära leder som använder en hydraullåsmekanism med två tappar för att ändra konfiguration från hög räckvidd till grävning.

Swecon lyfter fram att det, utöver den modulära leden på grundbommen, nu också finns en andra hydraulisk modulär led på förlängningsbommen. Gränssnittet på förlängningsbommen ska vara detsamma som på grävbommen, så att både förlängnings- och grävbommens konfigurationsvinkel snabbt och säkert ska kunna ändras mellan böjd och rak konfiguration.

Företaget lyfter också fram att undervagnen är framtagen specifikt för rivningssegmentet, den ska ha en tyngd och bredd som överträffar till och med den större Volvo EC950E-grävarens undervagn och jämfört med basmaskinen EC750E är rivningsvariantens undervagn en halv meter längre och en meter bredare. Spårvidden uppges vara 4,3 meter.

Den totala vikten, inklusive en extra motvikt på fyra ton, är 100 ton och tyngden och den större bredden ska skänka maskinen stabilitet, förklarar Swecon.

Maskinen ska dessutom vara lätt att flytta eftersom den infällbara undervagnen har bandramar som lätt ska kunnas tas bort och sättas tillbaka.

På de flesta marknader ska det därför räcka att hydrauliskt ta bort räckviddsbomsenheten, sänka motvikten och fälla in undervagnen för att transportera maskinen.

Även motvikten utlovas vara enkel att ta bort, tack vare ett hydrauliskt demonteringssystem ska det kunna ske i en enda rörelse som inkluderar även de extra motvikterna.

Även motvikten, inklusive de extra motvikterna, ska kunna tas bort i en rörelse tack vare ett förstärkt hydrauliskt demonteringssystem, lovar Swecon.

Hytten ska också lämpa sig för rivning, Swecon talar om stora laminerade glasrutor för god sikt, en rymlig hytt som kan tiltas uppåt i 30 grader, reglage som ligger bra i handen, dammskyddssystem, samt kamera på rivningsarmen som standard.

Som standard finns också en indikator för överbelastning i realtid,  laststatusen ska beräknas kontinuerligt av ett effektivt lastkontrollsystem, vinkelsensorer på bommen och trycksensorer på huvudcylindern. Informationen ska sedan visas grafiskt på displayen i hytten, med visuella och ljudliga varningar till föraren när stabilitetsgränsen nås eller överstigs, förklarar Swecon.

Ett rammonterat rasskydd (FOG) samt sidokollisionsskydd (SIPS) ska skydda föraren, maskinen har dessutom en kraftig bukplåt och underplåt samt svängringsskydd och vom- och krosscylindrarna har extra skydd, uppger Swecon.

Volvos utbud av maskiner för rivning på hög höjd

EC380E HR

EC480EHR

EC750E HR

Maskinvikt, ton (utan redskap)

51

63,5 

100

Max. tapphöjd

23

28

36/26

Max. redskapsvikt

3

3

3,6/5,0

Källa: Swecon

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203