23948sdkhjf

Politiska hinder för bostadsaffärer

Reavinstskatt och skärpta amorteringskrav är effektiva hinder som förhindrar bostadsaffärer, enligt en färsk undersökning.

Ett sätt att begränsa bostadsbristen är att skapa goda ekonomiska förutsättningar att den enskilde lätt kan byta till en bostad som är anpassad till varje tänkbar livssituation. De senaste åren har vi sett hur den sittande regeringen valt rakt motsatt väg. En färsk undersökning som genomförts av You Gov för bygghandelsföretagets Bygmas räkning bekräftar nu redan gjorda erfarenheter om hur dagens regleringar slår hårt mot både äldre och yngre ägare av bostäder.

Enligt undersökningen, som genomförts bland drygt 1 000 bostadsägare, vill ungefär var tredje flytta inom ett år. Av dessa uppger dock två av tre att inlåsningseffekter som reavinstskatt (37 procent), de nya, tuffare amorteringskraven (30 procent), och svårigheter att få banklån (25 procent) lägger hinder i vägen. Ytterligare ett skäl är sjunkande bostadspriser (28 procent), som till stor del beror på de skärpta kreditrestriktionerna.

Undersökningen visar på tydliga inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, framför allt i storstäderna och bland de yngre bostadsägarna. Vi kan nu tydligt se effekter av de nya, hårdare amorteringskraven och hur de bidrar till en än stelare bostadsmarknad i ett läge där vi skulle behöva gå i motsatt riktning. Det slår naturligtvis mot bostadsbyggandet i ett läge där vi i stället skulle behöva öka byggtakten, säger Urban Johansson, vd för Bygma i Sverige.

Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier, menar att det i dag är för billigt att bo kvar och för dyrt att flytta, vilket skapar inlåsningseffekter.

Jämför man med övriga OECD har Sverige betydligt högre transaktionskostnader för den som flyttar. Att det får negativa konsekvenser för rörligheten blir tydligt när så många hushåll framhåller att reavinstskatten är det viktigaste hindret för att flytta, säger Anna Broman.

Sveriges Byggindustriers prognos över bostadsbyggandet visar att antalet påbörjade bostäder faller med en tredjedel mellan toppen 2017 och 2019. Främsta skälet är de kreditrestriktioner som införts i högt tempo under senare år, som också slår hårt mot förstagångsköpares möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden. Att de dessutom kraftigt försämrar rörligheten bland dem som vill flytta visar än tydligare att det är nödvändigt med en bred översyn av de regleringar som gjorts, säger Anna Broman.

Jens Linderoth, analysansvarig på Industrifakta, instämmer i analysen. Även han menar att det krävs en bostadsreform med bred förankring för att lösa upp knutarna och främja rörligheten främst för förstagångsköpare på marknaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078