23948sdkhjf

ID-scanner försvårar för fuskare

En ID-scanner utlovas minska risken för fusk och öka säkerheten på bland annat byggarbetsplatser.

I dag har drygt 70 000 företag anslutit sig till ID06-systemet som lanserades av Sveriges Byggindustrier 2006 i syfte att främja sund konkurrens och öka säkerheten på i första hand byggrelaterade arbetsplatser. Enkelt uttryckt underlättar systemet identifiering av de personer som vistas på en arbetsplats samtidigt som varje person kan kopplas till en arbetsgivare.

Systemet är fortfarande under utveckling. Den information som ryms i korten blir allt mer omfattande. I dag ingår exempelvis närvaroregistrering i elektronisk personalliggare, digitalisering av utbildningsbevis, företagskontroll samt inpasserings- och låsfunktioner.

Ytterligare ett steg tas 20 juni 2019 då den nuvarande kortstandarden slutar gälla. Ett rejält uppgraderat kort kan beställas sedan 20 oktober och ska bland annat minska risken för fusk ytterligare tack vare säkrare identifiering av firmatecknare, kortbeställare och kortinnehavare.

I fortsättningen krävs att firmatecknare, kortbeställare och kortinnehavare kan identifiera sig med Bank-ID eller verifiera sitt pass i en därför avsedd scanner.

Vår uppskattning är att cirka 30 procent av all identifiering kommer att ske med scanners, säger Thor Jonsson, verksamhetsområdeschef ID06 Kort.

ID06 har bland annat vänt sig till ID-säkerhetsföretaget 365id för att höja säkerhetsnivån. Det snabbt växande företaget, som etablerades så sent som 2015, hade vid årets början 50 kunder i Sverige, något som nu vuxit till 300 fördelade bland tolv länder i Europa.

Företaget erbjuder en id-scanner som inte behöver mer än ström och tillgång till internet för att kontrollera id-handlingars äkthet. Företaget har hittills jobbat med bland annat biluthyrare, banker, mobiloperatörer och bilförsäljare, men får nu en möjlighet att även öka säkerheten i byggbranschen där företaget nu är en integrerad del av ID06:s valideringsprocess.

Vi ser fram emot att minska fusket och bidra till ett säkrare samhälle. Vi tror att det är enkelheten i våra tjänster, inklusive funktionaliteten i 365id-scannern som gör att ID06 valde oss som leverantörer av id-scanners, säger Anders Green, försäljnings- och marknadschef på 365id.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078