23948sdkhjf

Caterpillarmaskiner DNA-märks

"Vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard."

Från och med årsskiftet ska alla nya Caterpillarmaskiner som säljs i Sverige DNA-märkas. Bakom initiativet står Pon Equipment.
– Vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard.

Maskinstölder är ett gissel som leder till stora kostnader, inte minst när det gäller produktionsbortfall.

Caterpillars svenska återförsäljare Pon Equipment vill nu dra sitt strå till stacken för att försvåra för tjuvarna.

– Vi vill bidra till att minska risken för våra kunder att råka ut för maskinstölder. För oss är det en så viktig fråga att vi har beslutat att samtliga nya maskiner som säljs av oss ska märkas enligt SSF 1084, berättar Fredrik Forsman, produktchef vid Pon Equipment, i ett pressmeddelande.

– Syftet med märkningen är att det ska vara svårt för tjuven, lätt för polisen och kännas tryggt för kunden.

Nyordningen börjar gälla vid årskiftet och Pon Equipment uppger att man därmed blir först på marknaden att uppfylla de nya kraven i normen SSF 1084, som tagits fram på uppdrag av Trafikförsäkringsföreningen i ett samarbete mellan Yrkestrafikgruppen, Larmtjänst och Stöldskyddsföreningen, SSF.

– Vissa maskintillverkare erbjuder liknande märkning som tillval men det räcker inte anser vi. Därför märker vi alla nya maskiner och vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard.

Pon Equipment kommer att använda sig av SmartWater System 1084, en produkt som tagits fram av svenska  Eurosafe Security Solutions.

– Det stjäls maskiner i Sverige för miljardbelopp varje år och vår erfarenhet med statistik visar tydligt på att de kriminella undviker stöldskyddsmärkta objekt. DNA-märkningen skapar osäkerhet hos de kriminella och kräver stor åverkan för att ens vara möjlig att ta bort, berättar Stefan Johansson, marknadsansvarig vid Eurosafe Security Solutions, i pressmeddelandet.

DNA-märkningen ska ske genom att den ”kriminaltekniska vätskan”  penslas på flera ställen. Varje vätskeblandning ska innehålla en unik syntetisk kod uppbyggd av metallsalter. Det ska därför bli möjligt för polisen att spåra en maskin och koppla bovar till brott.

– Spårbarheten finns i hela vätskan, ner till minsta fragment. När en stulen maskin hittas söker polisen efter DNA-märkningen med UV-ficklampor och säkrar den med topsning eller skrapprov för analys, säger Stefan Johansson.

Mikropunkter ska göra det möjligt för polisen att läsa den unika koden.

– Dessutom graverar eller etsar vi glasrutor alternativt andra delar av maskinen om inte rutor finns. Vi monterar dekaler av krackelerande typ som inte går att ta bort eller flytta till andra maskiner utan att de går sönder. Slutligen läggs en mängd uppgifter om maskinen och ägaren in i en databas för snabb och säker återsökning dygnet runt, säger Fredrik Forsman

Enligt Pon Equipment är märkning ett bra sätt att stävja stölderna.

– Att märka maskinerna är effektivt och ger stor nytta. Busarna får tjäna pengar på andra sätt, säger Fredrik Forsman.

Märkningen ska genomföras av certifierade medarbetare hos Pon Equipment. Företaget lyfter också fram att märkningen, i samband med andra åtgärder, kan leda till försäkringsfördelar hos vissa bolag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094