23948sdkhjf

Risa och Volvo i jätteaffär

Volvos 95-tonskoloss EC950EL ingår i ett maskinpaket på cirka 635 ton som beställts av norska Risa Service.

Redan vid starten för cirka 70 år sedan inledde det som i dag är Risa Service en lång och fruktbärande relation med Volvo. Inledningsvis handlade det om Åkermangrävare, något som de senaste fem åren övergått till en maskinpark som till 90 procent består av Volvos gula maskiner.

Den dominansen stärks ytterligare efter den senaste beställningen som omfattar elva maskiner i storlekar från 35 ton och uppåt. Enligt avtalet förstärks relationen ytterligare genom ett tätare samarbete om teknik, kompetens och utveckling.

I det avseendet spelar även Risas lärlings- och kompetenscenter på Eikeland Gård stor roll. Där har Volvo åtagit sig ett större ansvar för utbildningen av lärlingar och coachning av maskinförare. Bland annat kommer det att att ske med tekniskl utrustning, instruktionsmaterial och maskiner. Därigenom kan anläggningen också bli ett kompetenscenter för Volvos egna medarbetare.

Risa har länge drivit stenbrottet Rekefjord Øst. När företaget i februari även tar över driften av Rekefjord Vest måste maskinparken kompletteras – en leverans som Volvo nu åtagit sig. Det gäller inte minst som ordern innehåller en del exemplar det absolut tyngsta företaget kan ställa upp med.

Sammantaget rör det sig om elva maskiner med en total vikt kring 635 ton. Då ingår två R70D tipptruckar med 65 tons nyttolast, fyra bandgrävare på 50 och 75 ton samt hjullastare på 55 ton och 35 ton. Som kronorna på verket kommer två A60H, den jättelika midjestyrda dumpern med 55 tons nyttolast samt Volvos största grävare, 95-tonnaren EC950EL som nu i likhet med övriga maskiner är utrustad med steg IV-motor.

För Bjørn Risa har även den teknologi som kan stoppas in i maskinerna spelat stor roll med det uttalade målet att förbättra produktiviteten och höja kompetensnivån i företaget. Bland annat är avsikten att företagen tillsammans ska utnyttja den gedigna information som kan hämtas in genom Care Track för ett effektivisera arbetet i Rekefjord. Kunskap om bland annat bränsleförbrukning, lasteffektivitet, antalet cykler och andelen överlaster ska tillsammans med förarcoachning i förlängningen leda till att bränsleförbukning, slitage och utsläpp minskar, vilket är gynnsamt för såväl ekonomi som miljö.

För fem år sedan tog vi det strategiska beslutet att koncentrera oss på en maskinleverantör. Ett långsiktigt samarbete ger oss större trygghet. Vi kan investera i kompetens hos våra medarbetare, både i verkstan och bakom spakarna, och därigenom bygga upp en expertis som gör oss ännu effektivare, säger Bjørn Risa.

Genom att satsa på en leverantör kan vi också använda tekniken vid sidan av maskinerna för att förbättra produktiviteten. Vi samarbetar redan bra med Volvo på utvecklingssidan och det nya projektet i Rekefjord är väldigt spännande.

Bland annat berättar Bjørn Risa att företaget aldrig köpt en större grävmaskin under sin 70-åriga historia. Inte heller så stora tipptruckar.

Det är viktigt att få bättre insikt i maskinparkens fördelar, i synnerhet vad gäller maskiner från 40 ton och uppåt. Det ska bli väldigt intressant att samla maskindata om bland annat bränsleförbrukning, last och cykeltider från hela maskinflottan och sätta in det i ett större sammanhang. Det blir spännande att se den förbättringspotential vi har genom detta, säger Bjørn Risa.

Enligt Gunnar Thorud, vd på Volvo Maskin, är avtalet med Risa dret största i företagets historia.

Avtalet inrymmer både ett betydligt värde i form av maskinleveranser, men också intressanta och spännande projekt för att vidareutveckla och förbättra vår nuvarande teknologi, säger Gunnar Thorud.

Inte minst uppskattar han samarbetet på lärlings- och kompetenscentret på Eikeland Gård som inte bara ska förbättra förarkompetensen. Gunnar Thorud ser också stora fördelar med att verksamheten kan bidra till att en ny generation får upp ögonen för vad Volvo kan årstadkomma.

Det ska heller inte förnekas att det också är tillfredsställande att få leverera de två första tipptruckarna i den här storleken i Norge, säger Gunnar Thorud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066