23948sdkhjf

Kostsam bostadsbrist

Över fyra miljarder kronor i tappade skatteintäkter och 36 miljarder i utebliven tillväxt. Det är vad bostadsbristen årligen kostar Stockholmsregionen, enligt en färsk analys.

Stockholms Handelskammare har tagit WSP till hjälp för ett få ett pris på det som kallas den dyslektiska bostadsmarknaden i Stockholmsregionen.

Analysen har försökt bedöma hur Stockholmsregionen hade utvecklats under perioden 1995-2016 om bostadsmarknaden hade utvecklats balanserat. Resultatet har jämförts med den faktiska situationen att människor som skulle kunna ha flyttat till Stockholmsregionen för arbete har tvingats avstå från detta på grund av bostadssituationen.

Genom att jämföra dessa värden har det gått att beräkna det belopp som bostadsbristen kostat regionen – och det är ingen uppmuntrande läsning. Enligt WSP rör det sig om mer än fyra miljarder kronor i tappade skatteintäkter och 36 miljarder i utebliven tillväxt, varje år.

Det är ett läckande kärl av resurser för vårt land som tyvärr kommer att fortsätta fram till dess nödvändiga reformer genomförs, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Undersökningen utgår från att 50 000 fler hade bott i regionen om bostadsmarknaden fungerat. Av dessa hade cirka 40 000 befunnit sig i arbetsför ålder och ungefär 32 000 hade varit sysselsatta, med bibehållen sysselsättningsfrekvens i regionen.

Resultatet beskrivs som en kraftigt försämrad bruttoregionprodukt, vilket i praktiken innebär en utebliven tillväxt på 36 miljarder kronor per år i Stockholmsregionen, något som motsvarar cirka 100 miljoner kronor per dag.

Dessutom värderas uteblivna skatteintäkter för kommuner och landsting i regionen till ytterligare drygt fyra miljarder kronor per år.

Enligt Andreas Hatzigeorgiou utgör bostadsbristen i kombination med den högsta arbetskraftsbristen på tio år en broms för Stockholmsregionens utveckling.

Näringslivet skriker efter arbetskraft, men har svårt att anställa. Problemet förvärras så klart när bostadsmarknaden gör det väldigt svårt att flytta till regionen för att ta ett jobb. Stockholm har agerat både motor och stötdämpare för landets ekonomi under snart två årtionden och därför skulle en tvär inbromsning i huvudstadsregionens ekonomi skada hela landet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Sverige och Stockholm behöver kapacitet att genomföra nödvändiga – och modiga – reformer som skulle kunna rätta till problemen. Därför tror jag att det är absolut nödvändigt att den regering som tillträder tar initiativ till breda bostadspolitiska samtal och tar ett stort omtag med hela bostadspolitiken, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Morgan Andersson

Bostadsbristen kostar årligen Stockholmsregionen fyra miljarder kronor i tappade skatteintäkter och 36 miljarder i utebliven tillväxt, enligt en färsk undersökning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062