23948sdkhjf

Hultdins fyller 90

Malåföretaget Hultdins fyller jämnt och ser tillbaka på 90 innehållsrika år. "Det är fantastiskt att få blicka tillbaka och se vilken utveckling vi varit med om."

Redskapstillverkaren Hultdins i Malå börjar bli till åren och kan se tillbaka på en svindlande utveckling, företaget levererar i dag gripar  till 35 länder och räknar med att ha ungefär 15 000 gripar och 10 000 sågar  i bruk över hela världen.

Detta kunde Waldemar Hultdin knappast ens fantisera om när han grundade företaget 1928.

– Om farfar levt idag hade han varit 118 år och säkert blivit mäkta stolt och imponerad över att företaget han startade för nittio år sedan är världsledande inom flera områden, säger Jörgen Hultdin, marknadsansvarig, i ett pressmeddelande.

Företaget tillverkar redskap och inbyggnadskomponenter för skogs- och entreprenadmaskiner, i utbudet finns till exempel griparna Supergrip, gripsågarna Supersaw och sågenheterna Supercut.

På menyn står också lastutrymmen, dämpare, och mobila ramper för skogsmaskiner.

Urfadern Waldemar Hultdin började som möbelsnickare i byn Aspliden. Den lilla byn var dock begränsad som marknad betraktad, när alla köpt de möbler de behövde startade han därför en smedja och började tillverka vagnar, kälkar och redskap för timmerhantering.

Med tiden anslöt Waldemars söner Gustav och Mats-Ola till verksamheten och i mitten av 1950-talet började företaget utveckla skogsutrustningar för jordbrukstraktorer – traktorerna försågs med en takmonterad kran utrustad med grip och halvband monterades för att öka framkomligheten

35 år efter starten, 1963, hade Hultdins 30 anställda och en omsättning på två miljoner konor.  När företaget kammade hem en stororder från Norrbottens Lantmän krävdes nya tag – 45 kompletta traktorer utrustade med halvband och kranmontage skulle levereras och för att klara det flyttade företaget till nya lokaler i Malå.

1970-talet innebar att företaget växte som legoleverantör inom verkstadsindustrin, i mitten av 1970-talet hade Hultdins omkring hundra medarbetare och fabriken i Malå tillverkade till exempel gruvvagnar och målningsrobotoar. Den egna produktutvecklingen fortsatte dock också – ett exempel är skoterpulkan Diligensen.

På 1980-talet tog företaget beslutet att fokusera på egna produkter som sitter i spetsen på en kran, en strategi som man i dag beskriver som lyckad.

Hultdin System AB ägs numera av Lifco-koncernen, både huvudkontor och fabrik finns i västerbottniska Malå, företaget har också ett helägt säljbolag i Brantford, Kanada.

Familjen Hultdin finns alltjämt med  i leken, Waldemars sonson Jörgen har hunnit arbeta i familjeföretaget i 40 år.

– Det är fantastiskt att få blicka tillbaka och se vilken utveckling vi varit med om. Det är lätt att bli hemmablind när man är mitt i det. Men att se hur både produkter, tillverkning och alla annan teknik utvecklats ger både perspektiv och stolthet, berättar han i pressmeddelandet.

– Jag minns hur jag redan i femårsåldern sprang omkring i verkstan, sommarjobbade med kantpressen i tonåren, skrev följesedlar för hand och skickade telex på 1980-talet. I dag har vi en modern produktionsanläggning som vi fortsätter utveckla och sköter det mesta på en digital bas. Allt görs i dag med en bättre effektivitet än någonsin. Tack vare det och alla duktiga medarbetare kan vi vara kvar i Malå och växa vidare.

Företaget kommer att fira sin 90-årsdag med ett öppet hus i Malå nu på lördag den 24 november, en stor fest utlovas sedan för medarbetare och inbjudna gäster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063