23948sdkhjf

Anläggare i topp bland anbudsgivare

Fyra av tio offentliga upphandlingar rör anläggningstjänster.

Ett normalår annonseras cirka 18 500 offentliga upphandlingar i Sverige och det rör sig inte om småpengar. Enligt en färsk rapport från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket uppgick värdet av de upphandlingspliktiga inköpen i Sverige under 2016 till 683 miljarder kronor eller en sjättedel av BNP.

Under 2017 stod kommunerna för sju av tio upphandlingar. Totalt annonserade knappt 1 200 myndigheter en upphandling under 2017, med Trafikverket som störst med sina 604 upphandlingar, följt av städerna Stockholm och Göteborg. Över huvud taget spelar anläggningsverksamheten en tung roll, enligt rapporten hänförs fyra av tio offentliga upphandlinger till anläggningsjobb. Därutöver handlar var tionde upphandling om arkitekt- bygg, ingenjörs- och besiktningstjänster som är den näst största gruppen.

I rapporten framgår också att samtliga tio företag som lämnade flest anbud 2017 var verksamma inom bygg-, teknik- eller anläggningsbranscherna.

Rapporten identifierar två tydliga trender – en positiv och en negativ. Dels minskar andelen överprövningar, dels minskar antalet anbud per upphandling.

Överprövning hos förvaltningsrätten kan bli aktuell då en leverantör anser sig ha lidit skada på grund av att en myndighet har brutit mot en upphandlingslag. Andelen överprövade upphandlingar minskade kraftigt under förra året, från 7,8 procent år 2016 till 6,5 procent år 2017.

Det är en positiv trend att andelen överprövade upphandlingar minskar. Det är en indikation på ökad mognad. En delförklaring kan vara att det sker allt mer dialog med marknaderna vilket ger bättre förarbeten, säger Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.

Då är utvecklingen med avseende på antalet anbud per upphandling mer bekymmersam. 2017 lämnadesinte mer än i genomsnitt 4,1 anbud per upphandling. I nästan var femte upphandling fanns bara en anbudsgivare.

– Det är en oroväckande trend. Med fler leverantörer som deltar i upphandlingen och lägger anbud så stärks konkurrensen. Det leder till bättre hushållning med våra gemensamma resurser, säger Rikard Jermsten, generaldirektör på Konkurrensverket.

Jag vill se fler anbud vid upphandlingar, därför kommer jag att ta initiativ för att undersöka varför antalet anbud i upphandlingar sjunker.

Utvecklingen på anläggningssidan avviker något från totalen, men följer trenderna. Snittet anbudslämnare per upphandling stannar på 3,7 (4,1 totalt) och volymen överprövningar anges till 5,3 (6,5).

Flest inlämnade anbud vid offentliga upphandlingar 2017

  • Peab Anläggning 524
  • NCC Sverige 512
  • WSP Sverige 426
  • ÅF-Infrastructure 421
  • Svevia 359
  • Tyréns 283
  • Bravida Sverige 275
  • Skanska Sverige 271
  • Ramböll Sverige 266
  • Peab Sverige 190

Källa: Visma och Upphandlingsmyndigheten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078