23948sdkhjf

Tunnelbygge ger fri väg för uttrar

En stenlagd passage under väg 682 i Ljusdals kommun ska rädda områdets uttrar från trafikdöden.

Väg 682 mellan Sidskogen och Nybo i Hälsingland har i många år inneburit stora problem för trafikanterna under främst tjällossningen. I samband med arbeten som utförts för att förbättra både hållbarhet och säkerhet har även vägens omedelbara omgivning omformats till vissa delar för att säkra landskapets natur- och kulturvärden.

Inte minst har en målsättning varit att säkra beståndet av den rödlistade uttern som trivs i och intill närliggande vattendrag. Ett av de största hoten mot djuret är trafiken. Uttern föredrar att förflytta sig utmed vattendragens stränder och inte i vattnet. Där vattendraget korsar en väg är därför risken stor att uttern väljer att korsa körbanan och riskerar därmed att bli påkörd.

Vägtrummor som också ger plats för en passage med anpassade stenar där uttern kan passera utan att behöva ta sig ner i vattnet är därför att föredra framför en traditionell brokonstruktion – en modell som också använts där vattnet korsar väg 682.

Under bron över Orsmilån har vi tillsammans med vår entreprenör och det lokala fiskevårdsområdet anlagt en utterpassage och möjliggjort för vandrande fisk att passera på ett naturligt sätt, säger Viktor Ålin, projektingenjör på Trafikverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094