23948sdkhjf

Elbilar och hus i energiharmoni

En helt ny teknik som kopplar ihop batterikapaciteten i parkerade elbilar med fastigheternas energisystem har börjat användas av allmännyttan i Örebro.

28 november testkördes för första gången i skarpt läge en teknik där fastigheters energisystem och batterierna i parkerade elbilar kan samverka i en molntjänst.

Förenklat fungerar den nya tekniken som så att bilarna laddar batteriet när byggnadens elförbrukning är låg, och ger tillbaka energi till fastigheten och elnätet när förbrukningen är högre. Detta medför att vi kan balansera belastningen i elnätet och kapa så kallade effekttoppar. Många bilar står still en stor del av dygnet och i takt med att vi mer och mer övergår till elbilar ger detta en stabilare energiförsörjning, hävdar Jonas Tannerstad, chef för el & automation på Örebrobostäder som tagit fram den nya tekniken tillsammans med innovationsbolaget Power 2 You.

Enligt företaget är man först i Sverige med att installera och använda den teknik som kallas ”vehicle to grid”, V2G. V2G beskrivs som ett nytt steg på en långsiktig innovationsresa där konventionella inlåsta fastighetssystem gjort sitt och ersatts med öppna industrisystem som tillåter att fastigheternas styrsystem kopplas ihop med varandra.

Resultatet blir, enligt Örebrobostäders vd Ulf Rohlén, en markant minskad energiförbrukning och därmed också minskad klimatpåverkan.

Tack vare våra satsningar på innovation och automation i vårt fastighetsbestånd är vi i dag med och driver utvecklingen av morgondagens, och till viss del redan dagens, smarta städer. Det genombrott som nu skett, i och med den här nya tekniken, kommer att revolutionera hur framtidens fastigheter utformas, förutspår Ulf Rohlén.

Hans bedömning är att företaget nu befinner sig i tredje steget i utvecklingen. Första steget var en kraftfull minskning av energiförbrukningen i beståndet, andra steget införandet av energilagring och lokal elproduktion. Det som nu möjliggjorts i det tredje steget är att företagets fastigheter själva kan kapa effekttoppar och bidra till att stadens energisystem inte överbelastas. I princip innebär det att husen själva tar en aktiv del av den gemensamma energimarknaden i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062