23948sdkhjf

Nedgång i offentligt husbyggande

Kraftigt ras i nyinvesteringar i skolor och barnstugor.

De påbörjade investeringarna inom offentligt husbyggande under årets tre första kvartal stannade på en nivå, elva procent lägre än för motsvarande period året innan. Störst är nedgången bland skolor och barnstugor som backar med hela 25 procent. Allt enligt analysföretaget Industrifakta som sammanställt byggnadsinvesteringar och underhållskostnader för offentliga lokaler under årets tre första kvartal.

Trots att Sverige är i behov av både upprustade och fler offentliga lokaler inom framför allt skola och vård förutspår Industrifakta en fortsatt nedgång för offentligt husbyggande under 2019.

Framför allt lyfter företaget fram dagens politiska instabilitet som en av de osäkerhetsfaktorer som med stor sannolikhet gör att den negativa utvecklingen håller i sig.

Företagets bedömning är att stora investeringar på såväl riks- som landstings- och kommunnivå redan har eller kommer att pausas i väntan på att det politiska styret kommer på plats. Samtidigt framförs oro för att en svag minoritetsregering får svårt att driva igenom beslut och reformer, vilket också kan inverka negativt på bygginvesteringarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079