23948sdkhjf

I Tyskland finns elbilen med tillräcklig lastvolym

Jakten på en hyfsat stor eldriven transportbil tog Daniel Adolfsson till Tyskland och Streetscooter.

Varumärket Streetscooter kan låta som en liten och behändig tvåhjuling för snabba och smidiga förflyttningar i stadsmiljö, vilket i och för sig är helt rätt. Den finns för övrigt även som trehjuling. Verkligheten är dock mer avancerad än så. Huvudprodukten är en eldriven transportbil med en lastvolym som är större än de motsvarigheter som i dag erbjuds i Sverige. Nyligen anlände ett exemplar till Göteborg, sedan Daniel Adolfsson, grundare av startup-bolaget A Dayservice hittat tillverkaren i tyska Aachen.

Jag hade bestämt från början att vi enbart ska använda oss av eldrivna fordon i vår verksamhet, och då vi främst kommer att leverera och montera bland annat större möbler, är vi beroende av större lastfordon. Jag kontaktade alla fordonsleverantörer i landet, men de flesta hänvisade till att det kommer, men först om några år till Sverige, säger Daniel Adolfsson.

De gasalternativ som erbjöds kändes inte helt glasklara trots miljöfördelarna eftersom gasdrivna fordon ger ifrån sig både utsläpp och buller.

Jag började leta biltillverkare i Asien och Europa. Jag hade även fått lite kontakter på vägen om möjligheten att konvertera ett vanligt fordon till el. Slutligen hittade jag lösningen i Tyskland.

Lösningen heter Streetscooter och har utvecklats i ett forskningsprojekt vid universitetet i Aachen. Produkterna togs från början fram som fordon, skräddarsydda för Deutsche Post som sedan serietillverkningen inleddes år 2014 tagit in ungefär 7 000 enheter i sin flotta av distributionsbilar. Företaget ägs för övrigt av just Deutche Post DHL och toppade, enligt uppgift, elbilsförsäljningen i Tyskland nu i somras.

– Bilen är helt anpassad och byggd som ett elfordon. Den är också praktisk utifrån vår verksamhet. Trots att jag varken sett eller provat fordonen valde jag att beställa en för att testa. Det är självklart en stor investering för oss som är helt nystartade, men samtidigt en enorm möjlighet att vara först, säger Daniel Adolfsson.

Hans företag A Dayservice grundades i april i år och är precis på väg att etablera sig i Göteborgsområdet, primärt som serviceföretag inom leverans och montering av möbler – gärna stora.

Ambitionen är stor och målsättningen är allt annat än blygsam.

Inom ett år ska vi finnas i minst en ny större stad i Sverige och innan 2021 ska vi ha 100 eldrivna fordon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063