23948sdkhjf

Fortsatt stabilt för maskinbranschen

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Fortsatt stabilt för maskinentreprenörerna trots nedgång i bostadsbyggandet.

Arbetsvolymen för de svenska maskinentreprenörerna har påverkats i överraskande liten utsträckning trots vikande bostadsbyggande. Det visar bransch- och arbetsgivareföreningen Maskinentreprenörernas senaste konjunkturbarometer – Lucia-Meko.

Man kan mellan raderna se att det finns en försiktighet. Men jag är något överraskad att det ser så pass stabilt ut för maskinentreprenörer. Det visar att företagen verkar i en mycket bredare bransch än byggsektorn som helhet, säger föreningens vd Hampe Mobärg.

Fortfarande väger exempelvis det stora behovet av fungerande infrastruktur tungt.

Investeringsbehovet när det gäller infrastruktur i Sverige är stort. Ofta tänker man då bara på järnväg och vägar. Men i dag investeras tolv miljarder per år i infrastrukturen för kommunal vatten- och avloppsförsörjning. Denna investeringsnivå skulle under de kommande 20 åren, enligt Svenskt Vatten, behöva öka med 35 procent för att klara ett säkert dricksvatten och rena sjöar och hav, säger Hampe Mobärg.

Trots svårigheter att hitta kompetent arbetskraft har antalet anställda i branschen stadigt ökat under senare år, vilket varit en nödvändighet i en utveckling som, enligt Maskinentreprenörerna, innebär att branschen visar tillväxt för femte året i rad när det gäller både omsättning och rörelseresultat.

Den senaste mätningen visar dessutom att föreningens medlemmar är försiktigt positiva även inför de kommande sex månaderna.

Visserligen finns som vanligt en vinterrelaterad nedgång, men efterfrågan på bolagens tjänster är fortsatt hög och investeringsviljan när det gäller maskiner har inte dämpats sedan mätningen i våras.

– Sedan den första Meko-undersökningen 2015 har efterfrågan på tjänster vuxit rejält. Med 50 procent faktiskt. Investeringar i bostäder förväntas minska framöver, men när det gäller infrastruktur kan man räkna med en uppgång 2019 till 2020 på grund av den infrastrukturplan som ligger. Det finns också indikationer på att gruv- och metallindustrin planerar för större investeringar, säger Magnus Johansson, projektledare på Industrifakta som gör Meko för Maskinentrepenörernas räkning.

Maskinentreprenörerna har de senaste åren vid åtskilliga tillfällen lyft fram att kompetensförsörjning har varit det huvudsakliga hindret för branschen att växa i takt med efterfrågan. Rekrytering av personal med rätt kompetens har varit ett stort problem, men har sedan förra mätningen lindrats något.

– Vi kan dock konstatera att rekryteringsfrågan är något som bransch- och arbetsgivareföreningen fortsatt måste hjälpa och stödja företagen med. Maskinentreprenörerna driver egna yrkesskolor genom ME-skolan på ett tiotal platser i landet. Det måste vi göra eftersom utbildningsansvariga samhällsaktörer anser att denna utbildning är för kostsam. Detta trots att utbildningen i princip är en säker väg in i ett välbetalt framtidsjobb, säger Hampe Mobärg.

En märkbar trend under senare år är att maskinentreprenörer rekryterar allt fler tjänstemän inom projektering. Företagen växer och har de senaste åren allt oftare gått från att leverera maskintjänster till byggentreprenörer till att ta ansvar för hela egna entreprenader inom sektorn.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Sommarklippet – halva priset på Leveranstidningen Entreprenad!

Maskinexpo 2019
Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Bauma 2019
Cat utvecklar sitt distansarbete

En entrepenadmaskin gör ingen nytta när den inte används. Därför har Caterpillar vässat sitt utbud av funktioner som bland annat kan svara för en del underhållsarbeten på distans och på tider när maskinen ändå skulle stå utan förare.

Nyhetsbrev

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Arkiv

Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Veckans godbitar!

Dags att summera midsommarveckan – var det NCC, Nuab, Volvo eller kanske Andrésen Maskin som klickades mest? Svaret finns här!

Rolls Royce utökar kinesiskt samarbete

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Ny chef för Svevias asfalt

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Bauma 2019
Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

Tunt varningsblixtljus

Lyckosam start med BEAst Portal i Västlänken

Att göra klimatsmarta val kan vara enklare än man tror!

Nytt uppdrag inom Infrastruktur

Nya arbetsljusramper 8000-serien

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Sänd till en kollega

0.203