23948sdkhjf

Miljöfokus när E4 byggs ut vid Ljungby

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En efterlängtad utbyggnad av E4 till motorväg mellan Ljungby och Toftanäs rycker allt närmare.

E4 mellan Helsingborg och Stockholm är ett av Sveriges viktigaste transportstråk och håller motorvägsstandard längs hela sträckan – nästan. Undantaget är de 32 kilometerna mellan Ljungby och Toftanäs, vilket skapar en mycket osäker trafikmiljö på grund av den höga andelen tung trafik.

När nästan vart tredje fordon är en lastbil uppstår stora påfrestningar för trafikanterna och Trafikverket konstaterar att olyckorna är många. Vanligtvis sker avstängningar minst en gång i veckan och med avledningar som kan vara i upp mot ett halv dygn genom de närliggande orterna.

Därför avsätts nu cirka 1,1 miljarder kronor för en mycket efterlängtad utbyggnad till motorväg med en förhoppning om att kunna släppa fram trafiken om cirka 3,5 år.

Tidigare i höst utsågs danska Barslund till totalentreprenör. Företaget etablerade sig i Skåne för några år sedan och har sedan dess blivit en allt vanligare aktör på den sydsvenska marknaden för infrastruktur. Nyligen öppnades även ett kontor i Göteborg.

Till hjälp med projekteringen har Barslund valt Ramböll som räknar med ett personalbehov på 50-60 personer. I åtagandet ingår väg, geoteknik, vatten, broar, miljö, el och belysning. Dessutom används BIM för att skapa kostnadseffektivitet från start.

Det handlar om att använda 3D-modeller för att hitta krockar och effektiva arbetssätt, till exempel för att se till så vi schaktar rätt från början, säger Per Andersson, marknadsansvarig för affärsområde Syd inom transport på Ramboll.

Den nya motorvägen kommer i princip att följa samma sträckning som den nuvarande vägen. Komplexiteten framgår av att fyra trafikplatser och 28 broar berörs av bygget; bland annat nämns en ny bro över E4, tio nya broar under E4, två nya broar över vattendrag och sju breddade broar under E4. Det planeras även för en ny rastplats, en poliskontrollplats och viltstängsel längs sträckan.

För att komplicera bilden ytterligare går vägen genom vattenskyddsområdet vid Bergaåsen, en nationellt utpekad värdefull grundvattentillgång, som sedan 2009 används som vattentäkt för Växjö och Alvesta kommuner. Täkten förser ungefär 70 000 medborgare med rent vatten, som inte ens behöver efterbehandlas.

Projektet präglas av miljöhänsyn. En del av sträckan går genom ett vattenskyddsområde där det är oerhört viktigt att det inte kommer ut några föroreningar i grundvattnet. Dessutom finns det djurliv som ska skyddas. Vi kommer till exempel att göra ett par faunapassager för utter och klövvilt som älg och rådjur i form av tunnlar under vägen, säger Per Andersson.

Det är ett stort projekt där utmaningen framför allt ligger i leveranstiderna. Mycket av arbetet som rör vattenskyddsområdena måste dra igång snabbt och vi har några deadlines redan nu i jul. Slutkunden Trafikverket ställer krav på att vi ska leverera kostnadseffektiva, men samtidigt hållbara lösningar, säger Per Andersson.

Ombyggnaden kommer att ske i delsträckor med start i de norra delarna och avslut i söder. Entreprenadarbetena planeras att starta i mars 2019 med de delar som berör Bergaåsens vattenskyddsområde mellan Lagan och Hallsjö.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Ny chef för Svevias asfalt

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Nyhetsbrev

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Arkiv

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Bauma 2019
Volvo tar täten i elracet

Volvo lovar en bred lansering av eldrivna kompaktmaskiner med start 2020. På vårens Bauma gavs ett smakprov i och med att de två första utsläppsfria maskinerna – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – avtäcktes.

Svagt bostadsbyggande viker ytterligare

För ungefär en månad sedan beskrev Boverket ett synnerligen ansträngt läge på bostadsmarknaden – 240 av landets 290 kommuner redovisade bostadsbrist. Nu kommer nya siffror från Boverket som visar att det redan otillräckliga bostadsbyggandet faller ytterligare.

Bauma 2019
Hitachi storsatsar på uthyrning

Hitachis satsar nu rejält på rentalverksamhet i stora delar av Europa. Den stora lanseringen gjordes på vårens Bauma då hyresflottan omfattade cirka 350 maskiner. Ambitionen är att skjuta till ytterligare 500 maskiner i år och lika många 2020.

Norconsult går på djupet i Göteborg

"Vi jobbar för en säkrare arbetsplats på alla sätt vi kan."

Det började med utbildning, behovet av säkerhetslösningar fick dock Nuab att bredda sitt erbjudande.

Andrésen tar hand om Hidromek i Västsverige

Andrésen Maskin är ny representant för Hidromek i västra Sverige och kommer aktivt att börja sälja de turkiska maskinerna 15 augusti.

Finsk maskinuthyrare förvärvar svenskt

Ytterligare en finsk maskinuthyrare etablerar sig nu i Sverige. Det är Real Machinery som kombinerar försäljning och uthyrning av tunga maskiner som nu förvärvat PG Rental & Trading som ett steg på vägen mot en bredare nordisk satsning.

Sandvik slutför förvärv i Kanada

Sandvik har nu slutfört förvärvet av kanadensiska Newtrax och kan därmed förstärka sin digitala verktygslåda med teknologi för trådlös uppkoppling i gruvmiljö.

Peab bygger i Bromsten

Digital kontroll på maskinparken

Digitala system ska göra det möjligt att hålla koll både på maskinen och på kompetensen.

VTI ifrågasätter delade ytor i trafiken

Gemensamma ytor för gående, bilar och andra trafikanter, på engelska kallade shared spaces, blir allt vanligare i stadsbilden. Tanken är att de ska inbjuda till ett levande stadsrum för alla. En VTI-studie kommer dock fram till att traditionella avgränsningar mellan olika trafikslag är att föredra.

NCC stor förlorare i entreprenadtvist

NCC hade äskat drygt 100 miljoner kronor för extraarbeten i samband med byggandet av den rättspsykiatriska vårdanläggningen Rågården i Göteborg. I en färsk tingsrättsdom åläggs företaget att i stället erlägga nästan 44 miljoner kronor till motparten.

Mest läst!

Sommarläsning de luxe nu i juni! Det här klickades mest på entreprenad.com under vecka 24!

Regeringsförslag om högre böter för företag

I dag är maxbeloppet för företagsbot tio miljoner kronor. Nu vill regeringen höja maxbeloppet till 500 miljoner kronor när större företag begår allvarliga brott – och det redan kommande årsskifte.

1

Blåkläder drar nytta av solen

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Runtomlysande Varningsljus

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Vinga - robust varningsljusramp

Arbetsljuspaket med DT-grenkabel

KIPP 100 år 1919-2019

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.236