23948sdkhjf

Skanska ska lösa platsbristen i svenska fängelser

Hög beläggning på landets kriminalvårdsanstalter gör att Hall kommer att byggas ut med start i början av 2020.

1 oktober 2017 fanns 4 148 personer inskrivna i Sveriges anstalter. Antalet har passerat smärtgränsen och Kriminalvårdens 45 fängelser tenderar att inte räcka till. Utbyggnader sker på flera håll, samtidigt som det finns långt gångna planer på en större utbyggnad av Hall, sydost om Södertälje.

Till att börja med ska en helt ny byggnad med 120 platser uppföras för att ersätta en befintlig byggnad. Därtill ska nya rastgårdar anläggas och vissa byggnader flyttas.

Så här långt har fastighetsägaren Specialfastigheter tecknat ett samarbetsavtal med Skanska – en rutinerad fängelsebyggare – om att förbereda för nybyggnaden. I ett första skede handlar det om projektering samt att tillsammans med beställaren sätta gemensamma mål, tidplan och fastställa riktkostnaden för projektet.

Den förberedande fasen beräknas pågå i ungefär ett år, varefter ett separat avtal om själva byggfasen ska träffas. Målet är byggstart under första kvartalet 2020 med planerat färdigställande två år senare.

 Det här är en mycket viktig satsning då det finns ett stort behov av fler platser inom kriminalvården. Med effektiva, hållbara och säkerhetsanpassade fastigheter vill vi bidra till ett tryggare Sverige, säger Åsa Hedenberg, vd på Specialfastigheter.

Christoffer Järkeborn, distriktschef för Skanska Sverige, ser fram mot samarbetet.

 Sedan tidigare har vi goda erfarenheter av att bygga lokaler åt våra rättsvårdande myndigheter, vilket kommer väl till pass här, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094