23948sdkhjf

Dystra utsikter för bostadssökande

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Situationen för de som behöver en bostad i Sverige blir allt mer besvärande, visar en färsk prognos från Boverket.

Bostadsbehovet fortsätter att vara betydligt större än det faktiska byggandet. Enligt den byggbehovsprognos som presenterades av Boverket i somras behövs i genomsnitt 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.

På grund av den snabba befolkningsökningen behöver vi dock bygga runt 90 000 bostäder varje år fram till 2020 för att täcka det mest akuta behovet. Därefter kan byggtakten, enligt Boverket minska till ungefär 50 000 per år fram till 2025.

När Boverket nu presenterar sin senaste prognos är det tydligt att Sverige står inför ett problem som inte är på väg att lösas utan tvärtom växer.

– Det går att konstatera än en gång att det ännu inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

2017 påbörjades, enligt Boverkets statistik 67 750 bostäder, vilket ligger i nivå med det långsiktiga behovet, men långt under Boverkets önskade 90 000 för att det ska vara möjligt att beta av det värsta underskottet.

Redan i år minskar dock byggstarterna till ungefär 54 500, för att gå ner ytterligare under 2019 till 51 000. Framför allt förutspås en markant minskad efterfrågan på bostadsrätter, en utveckling som framför allt tillskrivits de skärpta restriktionerna vid bostadsfinansiering som stänger ute bland annat en stor del av såväl ungdomar som nysvenskar från den svenska bostadsmarknaden.

Enligt prognosen minskar antalet bostadsrätter i år med 35 procent jämfört med 2017. Nästa år befarar Boverket att 2017 års nivå kommer att vara halverad – från 25 300 till 12 500.

Även småhusbyggandet viker, men inte lika mycket. Prognosen förutspår en nedgång med cirka 20 procent under tvåårsperioden, merparten tappades dock under årets tio första månader. Enligt prognosen handlar det om en minskning från 13 050 förra året till 10 500 under 2019.

Minsta nedgången förutspås i byggandet av hyresrätter där 24 800 bara sjunker till 24 500. En anledning kan vara det kraftigt ökade intresset för investeringsstöd för hyresbostäder och studentbostäder. Enligt Boverket har antalet ansökningar under perioden september-november gått upp med 138 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Bilden avviker dock kraftigt mellan olika landsdelar. Enligt prognosen ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad i år. Däremot blir det oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Den dystraste bilden ges för Storstockholm och den grupp av större kommuner utanför storstadsregionerna där det tidigare har påbörjats mycket bostäder. Där varnas för en nedgång till en nivå som hamnar mycket långt under de långsiktiga demografiska behoven.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu skärps kampen mot tappade redskap

Inga fler tappade skopor är budskapet när nu Maskinia och Sundahls Maskinaffär väljer att utrusta sina grävmaskiner från Doosan respektive Atlas med Engcons alternativ till säkert redskapsfäste samt ett standardiserat låssystem.

”Det här är en måste-maskin”

JCB har för första gången tagit fram en roterande teleskophanterare, en maskin som ska fylla många funktioner, den ska kunna göra både en teleskophanterares, en krans och en plattforms arbete.

Söderberg & Haak på offensiven

"Vi flyttar nu fram positionerna i såväl norr som söder."

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Uppsala säljer åter mark för bostadsrätter

Nyhetsbrev

300 000 skäl att fira i Norge

Hitachis kompakta grävmaskiner har fått ett rejält fotfäste i Norge. Därför är det föga förvånande att den 300 000:e kompakta grävmaskin som lämnat produktionsanläggningen i Japan hamnat hos en norsk kund.

Arkiv

70 år med mobila byggkranar

Det är nu nästan på dagen 70 år sedan Hans Liebherr fick sitt efterlängtade patent på mobila tornkranar. Därmed lades också en stabil grund till det som utvecklats till en av världens största tillverkare av entreprenadmaskiner.

Svenska maskiner på kartan

250 000 maskiner syns som prickar på JCB:s stora skärmar – telematiksystemet ska få dem att rulla bättre och tanken är att utveckla systemet, även i Sverige och det snart.

Göteborgsjärnväg flyttas till tunnel

Inom kort inleds den tredje och sista etappen i utbyggnaden av Hamnbanan på Hisingen. Efter färdigställandet 2024 är Trafikverkets förhoppning att mer gods till och från Göteborgs Hamn ska transporteras på järnväg i stället för på väg.

Tungviktare på höstmässor

För nio år sedan lanserade Maskinmekano ett lättflyttat och snabbetablerat sorteringsverk på lastväxlarram. På höstens svenska entreprenadmaskinsmässor i Umeå och på Ring Knutstorp presenteras en kompakt uppföljare med ökat fokus på miljön.

Reportage
Skogens konung kör grävmaskin

Mörka vintrar och myggiga somrar. Att bygga skogsväg i Småland har sina sidor men Tomas Karlsson älskar sitt jobb ändå. – Det är skapandet som är kul.

Mer hållbart bränsle i skogen

80 procent mindre utsläpp av växthusgaser från drivmedel ska vara en värdefull effekt när nu Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel.

Thomas Concrete Group shoppar i Tyskland

Koncernen har köpt en tysk sand- och grustäkt.

Huddig satsar hårdare i Östeuropa

Från tankesmedja till hållbarhetschef

Byggpraktik för kvinnor

23 augusti arrangerar Riksbyggen, NCC och Arbetsförmedlingen en informationsträff för arbetslösa kvinnor i Karlstad med omnejd om möjligheten att få praktikplats på byggarbetsplatser.

1

Reportage
”Det är ovärderligt att få tag i rätt folk”

Peab är petnoga med vem som får köra på det stora E22-bygget i Skåne. – Det är individen bakom spakarna som betyder något.

Bauma 2019
Eldrivet radarpar för gruvan

Även om eldrift blir allt vanligare bland mindre maskiner är det lätt att glömma att el varit ett vanligt alternativ för stora maskiner i många år. Liebherrs 210-tonnare R9200E måste definitivt betraktas som en av de större.

Allt fler kvinnor kör lastbil

Scantruck breddar med kranar

1 september övertar Scantruck den svenska generalagenturen för Sennebogens teleskopkranar. De tyska kranarna finns både hjul- och bandgående och har kapacitet att lyfta från 16 upp till 130 ton och en maximal räckvidd från 24 till 67 meter.

AF majoritetsägare i Betonmast

AF Gruppen fortsätter sin uppbyggnad av entreprenadverksamhet genom förvärvet av aktiemajoriteten i Betonmast. Förvärvet görs via ett holdingbolag som ägs till 66 procent av AF Gruppen och till 34 procent av ledningen och tidigare aktieägare i Betonmast.

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

NCC bygger i Huddinge

200 hyreslägenheter ska byggas i Huddinge, ett kontrakt värt 340 miljoner kronor.

Storföretagen dominerar listan

Sommaren är över och vi har dragit igång på allvar på hemsidan – och ni har uppenbarligen varit där och läst också! Det här klickades mest på entreprenad.com under vecka 33!

Ny vd i Lambertsson

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

NCC bygger åt HSB

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Se alla Företagens egna nyheter

Rött positionsljus med kromad sarg

Ny säljare - Södra Sverige

Flexible positioning drives and actuators

Nya sorteringsverket ECO3+ är grönt och tyst!

Ny, stark serie i Thermomurfamiljen

KIPP presenterar stödelement, positioneringselement och fästelement

Back-tv sats 7" - se fyra kameror samtidigt

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Unikt kombinationsljus

Motordrivna membranpumpar för industrin

Sänd till en kollega

0.175