23948sdkhjf

Dystra utsikter för bostadssökande

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Situationen för de som behöver en bostad i Sverige blir allt mer besvärande, visar en färsk prognos från Boverket.

Bostadsbehovet fortsätter att vara betydligt större än det faktiska byggandet. Enligt den byggbehovsprognos som presenterades av Boverket i somras behövs i genomsnitt 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.

På grund av den snabba befolkningsökningen behöver vi dock bygga runt 90 000 bostäder varje år fram till 2020 för att täcka det mest akuta behovet. Därefter kan byggtakten, enligt Boverket minska till ungefär 50 000 per år fram till 2025.

När Boverket nu presenterar sin senaste prognos är det tydligt att Sverige står inför ett problem som inte är på väg att lösas utan tvärtom växer.

– Det går att konstatera än en gång att det ännu inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

2017 påbörjades, enligt Boverkets statistik 67 750 bostäder, vilket ligger i nivå med det långsiktiga behovet, men långt under Boverkets önskade 90 000 för att det ska vara möjligt att beta av det värsta underskottet.

Redan i år minskar dock byggstarterna till ungefär 54 500, för att gå ner ytterligare under 2019 till 51 000. Framför allt förutspås en markant minskad efterfrågan på bostadsrätter, en utveckling som framför allt tillskrivits de skärpta restriktionerna vid bostadsfinansiering som stänger ute bland annat en stor del av såväl ungdomar som nysvenskar från den svenska bostadsmarknaden.

Enligt prognosen minskar antalet bostadsrätter i år med 35 procent jämfört med 2017. Nästa år befarar Boverket att 2017 års nivå kommer att vara halverad – från 25 300 till 12 500.

Även småhusbyggandet viker, men inte lika mycket. Prognosen förutspår en nedgång med cirka 20 procent under tvåårsperioden, merparten tappades dock under årets tio första månader. Enligt prognosen handlar det om en minskning från 13 050 förra året till 10 500 under 2019.

Minsta nedgången förutspås i byggandet av hyresrätter där 24 800 bara sjunker till 24 500. En anledning kan vara det kraftigt ökade intresset för investeringsstöd för hyresbostäder och studentbostäder. Enligt Boverket har antalet ansökningar under perioden september-november gått upp med 138 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Bilden avviker dock kraftigt mellan olika landsdelar. Enligt prognosen ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad i år. Däremot blir det oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Den dystraste bilden ges för Storstockholm och den grupp av större kommuner utanför storstadsregionerna där det tidigare har påbörjats mycket bostäder. Där varnas för en nedgång till en nivå som hamnar mycket långt under de långsiktiga demografiska behoven.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sommarklippet – halva priset på Leveranstidningen Entreprenad!

Maskinexpo 2019
Finlands svar på schweizisk armékniv

Bättre förarkomfort, ökad lastkapacitet och minskad miljöpåverkan utlovas när Lännen nu släpper fram den nya generationen Lundberg i 50-serien.

Komplicerad upprustning av Svinesundsbron

Med god hjälp av en samlad lösning som bland annat omfattar blästring, målning och en specialutformad ställningskonstruktion blev det Midroc som i dagarna inleder ett fyra år långt uppdrag att restaurera Svinesundsbron.

Maskinexpo 2019
Hjerpes stärker väghyvelutbudet

Hjerpes Maskincentra i Norrköping har genom åren blivit en etablerad leverantör av väghyvlar på den svenska marknaden. Som återförsäljare för Hidromek breddas utbudet avsevärt, men på årets Maskinexpo var det ändå en turkisk väghyvel tillverkad i Thailand som var huvudnumret.

Bauma 2019
Cat utvecklar sitt distansarbete

En entrepenadmaskin gör ingen nytta när den inte används. Därför har Caterpillar vässat sitt utbud av funktioner som bland annat kan svara för en del underhållsarbeten på distans och på tider när maskinen ändå skulle stå utan förare.

Nyhetsbrev

JCB-traktor i rekordtagen

I söndags vann Lewis Hamilton sitt sjätte lopp i årets Formel 1-cirkus. Redan på midsommarafton kunde dock britterna jubla över ett nytt brittiskt hastighetsrekord för traktorer då Guy Martin klockades för 166,7 kilometer i timmen bakom ratten till en Fastrac från JCB.

Arkiv

Triton tar över anläggare i Göteborg

Private equitybolaget Triton växer vidare inom anläggning genom att förvärva Mölndalsbaserade Västkustens Anläggnings AB som därmed hamnar i samma stall som Akeab, Kewab och Mark & Energibyggarna.

Receptet för återvinning av nyttiga metaller

Veckans godbitar!

Dags att summera midsommarveckan – var det NCC, Nuab, Volvo eller kanske Andrésen Maskin som klickades mest? Svaret finns här!

Rolls Royce utökar kinesiskt samarbete

Continental storsatsar på anläggningsdäck

Continental aviserar en satsning på motsvarande en miljard kronor för att bygga ut sin fabrik i portugisiska Lousado. Avsikten är att tillverka däck större än 24 tum och avsedda för jordförflyttning och exempelvis arbete i hamnar.

Utmanande år för Strukton Rail

Förra årets extrema sommarvärme och regeringens hot om att flytta tillbaka en stor del av järnvägsunderhållet till Trafikverket är två orsaker som påverkat Strukton Rail negativt, enligt företagets vd Robert Röder som lämnar vd-stolen i höst.

Krav på färre transporter när Ostlänken byggs

Ostlänken mellan Järna och Linköping kan resultera i så mycket som en miljon enkelresor med lastbil under byggtiden. Sweco har därför fått i uppdrag att se hur antalet transporter kan begränsas.

Robotar och digitalisering ska effektivisera vägtransporterna

Robotiserad snöskottning av cykelvägar och geofencing är två av de 20 konkreta åtgärder som Trafikverket vill testa för att kunna skapa ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

Så vill höjdarna få fart på lönsamheten

Varför jobbar inte den här branschen dygnet runt? Varför är det projekten som är ”stensvåra i tid” som går bäst? Frågorna var många när entreprenadhöjdarna försökte ringa in branschens lönsamhetsproblem – och hur de kan lösas.

Ramirent får köpa Stavdal

Maskinexpo 2019
SVAB går till spets med styrsystem

Återkommande larmrapporter om att det finns ont om kompetenta maskinförare är både många och högljudda. SVAB har försökt bidra till att lösa problemet med teknikens hjälp. På Maskinexpo visades Tooltip Control – ett intuitivt styrsystem baserat på modern teknik.

Maskinexpo 2019
Mählers bjuder upp till vals

Blickfånget i Mählers monter på Maskinexpo var inte en snöplog den här gången utan sopvalsen SOP-LB2800 som med sitt aktiva flytläge utlovas ge ett balanserat tryck mot marken och följa vägens konturer.

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Nya verktyg från Trevi Benne

Ett multiverktyg med två olika käftar ska riva både snabbt och effektivt lovar Andersen Contractor.

Över 1 000 olycksfria dagar

På sin hemsida berättar LKAB om hur länge olika verksamheter har klarat sig utan arbetsplatsolyckor.

Ledare: Välkommen las-utredning

Maskinexpo 2019
Fina fraktioner med ny sorteringstrumma

Uppländskt uppdrag för Peab

Klimatneutral cementindustri

Gruvornas roll i en hållbar framtid

Peab får stort kontrakt i södra Sverige

Maskinexpo 2019
Svenskstämplade maskiner

Nuvarande ID06 gäller ett tag till

Ny försäljningschef på Delvator

Dahl öppnar ännu en anläggning i Stockholm.

Maskinexpo 2019
Pirtek drar på

Maskinexpo 2019
Elgrävaren på plats

Se alla Företagens egna nyheter

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

KIPP Teleskopskenor

Tunt varningsblixtljus

Lyckosam start med BEAst Portal i Västlänken

Att göra klimatsmarta val kan vara enklare än man tror!

Nytt uppdrag inom Infrastruktur

Nya arbetsljusramper 8000-serien

DT-kontakt med kabel

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Maskinradio med blåtand och minnesbackup

Backvarning för entreprenadmaskiner

Back-TV sats trådlös med kamera

Rekord i maj: Sveriges snabbaste cisternreparation?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Magnetisk hållare med justerbar arm

Kompressorhorn

Varningsljusramp med magnetfot.

Heavy Duty Arbetsbelysning

Bästa och billigaste stöldskyddet för maskiner.

Entreprenadingenjör Kevin nominerad i Ung & Tung

Lazer - högpresterande extraljus

100 saltängare hjälpte kund

Blixtljus Ultra

Projektet är igång!

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

Sänd till en kollega

0.148