23948sdkhjf

Dystra utsikter för bostadssökande

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Situationen för de som behöver en bostad i Sverige blir allt mer besvärande, visar en färsk prognos från Boverket.

Bostadsbehovet fortsätter att vara betydligt större än det faktiska byggandet. Enligt den byggbehovsprognos som presenterades av Boverket i somras behövs i genomsnitt 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025.

På grund av den snabba befolkningsökningen behöver vi dock bygga runt 90 000 bostäder varje år fram till 2020 för att täcka det mest akuta behovet. Därefter kan byggtakten, enligt Boverket minska till ungefär 50 000 per år fram till 2025.

När Boverket nu presenterar sin senaste prognos är det tydligt att Sverige står inför ett problem som inte är på väg att lösas utan tvärtom växer.

– Det går att konstatera än en gång att det ännu inte byggs för att möta de behov som finns, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

2017 påbörjades, enligt Boverkets statistik 67 750 bostäder, vilket ligger i nivå med det långsiktiga behovet, men långt under Boverkets önskade 90 000 för att det ska vara möjligt att beta av det värsta underskottet.

Redan i år minskar dock byggstarterna till ungefär 54 500, för att gå ner ytterligare under 2019 till 51 000. Framför allt förutspås en markant minskad efterfrågan på bostadsrätter, en utveckling som framför allt tillskrivits de skärpta restriktionerna vid bostadsfinansiering som stänger ute bland annat en stor del av såväl ungdomar som nysvenskar från den svenska bostadsmarknaden.

Enligt prognosen minskar antalet bostadsrätter i år med 35 procent jämfört med 2017. Nästa år befarar Boverket att 2017 års nivå kommer att vara halverad – från 25 300 till 12 500.

Även småhusbyggandet viker, men inte lika mycket. Prognosen förutspår en nedgång med cirka 20 procent under tvåårsperioden, merparten tappades dock under årets tio första månader. Enligt prognosen handlar det om en minskning från 13 050 förra året till 10 500 under 2019.

Minsta nedgången förutspås i byggandet av hyresrätter där 24 800 bara sjunker till 24 500. En anledning kan vara det kraftigt ökade intresset för investeringsstöd för hyresbostäder och studentbostäder. Enligt Boverket har antalet ansökningar under perioden september-november gått upp med 138 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

Bilden avviker dock kraftigt mellan olika landsdelar. Enligt prognosen ökar byggandet kraftigt i Göteborgs stad i år. Däremot blir det oförändrat i Stormalmö och minskar något i gruppen av medelstora och mindre kommuner. Den dystraste bilden ges för Storstockholm och den grupp av större kommuner utanför storstadsregionerna där det tidigare har påbörjats mycket bostäder. Där varnas för en nedgång till en nivå som hamnar mycket långt under de långsiktiga demografiska behoven.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

NCC bygger i Rissne

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nyhetsbrev

Nu utvärderas medel för bergtätning

Arkiv

Byggymnasierna rullar på i coronatider

Visst blir de praktiska övningarna lidande när byggymnasierna övergått till distansundervisning. Men genom att disponera om lektionerna och öka inslagen av rörliga filmer i undervisningen rullar det på bra för exempelvis Peabskolan i Malmö.

Det hänger på repet i Fittja

Vid fasadrenoveringar i ett miljonprogramsområde i Fittja valdes att utföra arbetet från rep, något som minskar behovet av bland annat avspärrningar och ställningsbyggande

Stor satsning på återbruk av tegel

Återbruk av tegel är inget nytt, men för svensk del handlar det om väldigt liten skala. Det vill Göteborgsbaserade Brukspecialisten ändra på. Bland annat aviserar företaget starten för en anläggning som ska klara storskalig rensning av bland annat fasadtegel i höst.

Mångsidig grovsorterare utlovas

Fredheim Maskin lanserar en mångsidig grovsorterare som ska passa både för entreprenörer och i täkter.

Merlo i hetluften

För den entreprenadmaskin som jobbar vid en värmekälla som genererar bortåt 700 grader ställs krav utöver de vanliga. Nöten knäcktes dock av Hüllert Maskin som i princip bytte ut allt utom stommen på den Merlo teleskoplastare som nu jobbar på Vargön Alloys smältverk i Trollhättan.

Bredare bana i Linköping

Vårens värstingar!

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Peab bygger i Sundsvall

Peab bygger utanför Göteborg

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Ny järnvägsplan i spåren av ökad massaproduktion

Ledare: Annorlunda sommar

Ökade hållbarhetsambitioner i Peab

Med ambitionen att göra byggbranschen mer cirkulär förnyar nu Peab och Ragn-Sells samarbetsavtalet om byggavfall till och med år 2022.

Inget Load up North i år

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Robotar gör armeringskorgar

Nio nya i Nacka

”Vi måste bygga billigare vägar snabbare”

Stockholms största hittills

Se alla Företagens egna nyheter

Vad bör du tänka när du köper arbetsbelysning?

Motordrivna membranpumpar för industrin

Westlake SR01H – Sverigepremiär hos Gripen Wheels.

Uppdaterade monteringsanvisningar av Trafikbuffert

Metso installerar en kompressionspress i megastorlek

Kurvad extraljusramp med reflektor... kommer snart!

Gripen Wheels kund Stefan Ranch på BKTs nya globala hemsida

Maskinentreprenaden med kontroll på dokumentationen

Populär extraljusramp med reflektor

Den är äntligen här!

En liten backlampa för tuffa miljöer

Vägservice – en helhetsleverantör till ditt vägarbetsprojekt

Energieffektiv bostad med Jackon Thermomur®

Ny unik funktion i Sylvacs IoT-instrument

Vår storsäljare - MS26 riktat blixtljus

Laddningsbart varningsljus med 8 valbara blinkmönster

Vredestein Traxion XXL traktordäck sparar dig 11 kr/tim

HBA firar ett år som totalleverantör för Federal Signal

Ännu ett lyckat portalmontage!

Inverter-serie 22-607 - med ren sinusvåg 12/24V

Högkvalitativ Fatpump från FLUX

Maxtel's runda extraljus - med Evapor-teknik

Nyhet! Liten, lättplacerad sidoblinkers

MetaTrak T36 Pulsar

Gripen Wheels sponsrar team i Traktorpulling mot Corona

Sänd till en kollega

0.203