23948sdkhjf

Ledare: Hoppet står till tomten

”De tre månader som gått sedan valet har dessvärre skapat en bild av att våra folkvalda prioriterar retorik framför praktisk politik.

Vi har kommit en bit in i december, i stället för lätta, vita snöflingor faller regn som gör den mörka årstiden ännu svartare. Inte blir det ljusare av att vi i skrivande stund, mer än tre månader efter valet, fortfarande väntar på en fungerande regering.

Under tiden har byggkonjunkturen rullat på i ett högt tempo, även om politiska styrinstrument minskat ett redan otillräckligt bostadsbyggande till en katastrofalt låg nivå.

Sverige mår fortfarande förhållandevis bra i efterdyningarna av en konjunktur på högvarv, men när året nu närmar sig slutet och en konjunkturnedgång är i vardande är kombinationen av en handlingsförlamad regering och ett regelverk som resulterar i stora konkurrensnackdelar förödande för det svenska näringslivet.

Höga skatter på arbete, ägande och entreprenörskap är illa nog. Tillsammans med bostadsbrist, inlåsningseffekter och brist på arbetskraft med rätt kompetens ser det tyvärr rätt mörkt ut för de svenska företagen i den internationella konkurrensen när vi nu går mot sämre tider.

De dryga tre månader som gått sedan valet har dessvärre skapat en bild av att våra folkvalda prioriterar retorik framför praktisk politik. Det är viktigare att hitta smarta formuleringar som ger sken av låg intelligens hos meningsmotståndarna än att säkerställa att det svenska näringslivet inte ska få en kvarnsten om halsen på grund av regler som avviker från omvärldens.

Förhoppningen står nu till att vår rödklädde vän tomten fyllt sin jutesäck med bland annat en bred skattereform, fungerande bostadsmarknad, ett utbildningssystem i takt med tiden och ett förenklat regelverk för företagare. Då kan säkerligen också bonuseffekter som minskad miljöbelastning och bättre fungerande integration räknas hem.

Årets sista utgåva av Leveranstidningen Entreprenads pappersutgåva må ha lämnat tryckpressarna. Nästa utgåva landar inte hos prenumeranterna förrän 31 januari, men nyhetsflödet kan fortfarande följas på vår hemsida.

Jag vill ändå passa på att rikta ett stort tack till läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för det gångna året. Jag vill också passa på att påminna om att varje år är ett mellanår, bättre än det föregående, men sämre än det efterföljande. Väl mött igen 2019. 

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078