23948sdkhjf

Samarbete om trådlös teknik i gruvor

Bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet utlovas när Epiroc och Ericsson samarbetar om trådlös teknik i gruvor.

Digitalisering och automatisering är två huvudingredienser när gruvnäringen arbetar för ökad produktivitet, sänkta kostnader och säkrare arbetsmiljö. Väsentliga inslag i utvecklingen är maskiner, fjärrstyrda från ett kontrollrum och insamling av maskiners produktionsdata.

För att detta ska fungera krävs pålitlig, gärna högpresterande, trådlös kommunikation vid gruvorna. Maskintillverkaren Epiroc och teknikleverantören Ericsson har nu inlett ett samarbete med målet att utveckla högpresterande mobila tekniklösningar som LTE (Long-Term Evolution) och 5G.

Mobilteknologi och införandet av 5G är avgörande för att realisera det fulla värdet av digitalisering och automatisering för smarta industrier. Detta kommer att öppna upp för nya affärsmodeller och ekosystem för gruvindustrin, telekomleverantörer och Ericsson. Genom att kombinera vår expertis inom trådlös uppkoppling med Epirocs teknik inom gruvutrustning kommer vi att säkerställa stabil och säker gruvdrift, vilket leder till ökad nyttjandegrad, förbättrad produktivitet och lägre kostnader, lovar Åsa Tamsons, Senior Vice President och chef för affärsområdet Technologies & New Businesses Ericsson.

Jämfört med andra trådlösa lösningar utlovas LTE- och 5G-lösningar kunna erbjuda bland annat bättre täckning, högre tillförlitlighet och ökad säkerhet, inte minst när maskiner befinner sig i samma område och delar information.

Tekniken, som är tillämplig för både underjordsgruvor och dagbrott, har redan testats på Epirocs maskiner vid företagets testgruva i Kvarntorp. Än så länge är det dock för tidigt att släppa tekniken på marknaden.

Samarbetet med Ericsson är ett led i den fortsatta utvecklingen av en trådlös anslutning som är både tillförlitlig och högpresterande.

Detta är ett viktigt steg i vårt pågående arbete för att säkerställa att gruvkunderna får alla fördelar, inklusive högre produktivitet och bättre säkerhet, som möjliggörs genom digitalisering och automatisering, säger Helena Hedblom, Epirocs chef för gruv och infrastruktur.

Läs även om hur Volvo CE och Telia samarbetar inom 5G-teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093