23948sdkhjf

Rekordstor order för Brokk

Brokk har fått sin största order någonsin – 60 robotar ska utrustas och skickas till en kund i Asien.

2019 har börjat bra för Skellefteåföretaget, som kammat hem sin största order någonsin – 60 robotar, många i mellanstorlekar, utrustade med olika verktyg.

Kunden finns i Asien och enligt ett pressmeddelande har arbetet med ordern pågått under flera ås tid.

Leveranserna ska ske under 2019 och storordern handlar om maskiner utrustade för att rädda liv – detta är inte robotar anpassade för rivning utan produkter inom affärsområdet Security & Rescue.

Den här typen av robotar ska användas vid till exempel katastrofhjälp, återuppbyggnad och säkerhet, de ska kunna rycka ut efter jordbävningar, attentat etcetera, uppdrag då finessen fjärrstyrning kommer extremt väl till pass.

Brokk beskriver i pressmeddelandet katastrofscenarier där det är svårt att avgöra vilka utmaningar man ställs inför och där det alltså blir ännu viktigare att snabbt kunna byta verktyg för att sedan flytta, lyfta, riva och klippa sig fram i terräng som kan vara mer eller mindre oländig.

– Utöver det inledande räddningsarbetet handlar det även om att få grundläggande infrastruktur att fungera efter en katastrof av något slag. Där kommer våra robotar in och används vid uppröjningen. Det här är insatser som kan pågå under en längre tid, säger vd Martin Krupicka i pressmeddelandet.

Brokk har levererat maskiner till katastrofområden tidigare, till exempel skickade företaget flera specialutrustade och anpassade maskiner till det havererade japanska kärnkraftverket i Fukushima 2011. Den här ordern är dock avsevärt större.

Läs gärna mer här om hur Brokk föddes 1976 .”Vi ville att den skulle vara ungefär som en spindel, den skulle kunna ta sig in där det var trångt och sedan veckla ut sig.”

Läs också här om hur Brokks maskiner utvecklats under de drygt fyra decennier som gått och hur de nu används inom till exempel  gruvor, bygg/rivning och processindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094