23948sdkhjf

Fortsatt bra maskinförsäljning

Den globala maskinförsäljningen ligger kvar på en fortsatt hög nivå, men stannar något lägre än förra året, spår Off-Highway Research.

Efter ett par år med stark uppgång ser det ut som om efterfrågan på entreprenadmaskiner kommer att plana ut. Enligt det brittiska marknadsundersöknings- och prognosföretaget Off-Highway Research kan vi räkna med en svag nedgång under 1919 och 1920 innan det vänder uppåt igen.

Och den ökningen är så pass kraftig att det brittiska företaget räknar med att försäljningen under 2022 kommer att passera en miljon nya maskiner, vilket inte hänt sedan konjunkturtoppen 2011. En liten brasklapp dock – det preliminära resultatet för 2018 stannar mindre än 3 000 enheter under miljonstrecket, vilket innebär att även den siffran kan komma att revideras till en nivå över miljonen. I pengar räknat handlar det om ungefär 100 miljarder US-dollar.

Helt klart blir det dock en avmattning i tillväxten. 2017 ökade försäljningen med 27 procent, vilket följdes med en ökning kring tolv procent förra året. I år är bedömningen en nedgång med en procent följt av fyra procents nedgång under 2020. Därefter väntar två år med vardera fyra procents uppgång, enligt OHR:s prognos.

OHR förutspår dessutom att vi står inför ett tydligt trendbrott. På senare tid har praktiskt taget alla marknader, med undantag av Japan, visat en uppgång. De närmaste åren blir de olika delmarknaderna mer diversifierade.

Allra tydligast blir det, enligt prognosen, 2020 då Nordamerika tar tillbaka den förstaplats på försäljningslistan som Kina lagt beslag på under senare år. För Europas del förutspås en liten nedgång som sträcker sig i vart fall de närmaste fyra åren.

Generellt kan dock maskintillverkarna räkna med att de kan ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellen. En nedgång på en marknad kan balanseras med en uppgång någon annanstans och OHR räknar därför med att den årliga försäljningen under de närmaste åren kommer att hamna rätt nära dagens nivå, alltså kring, eller strax under 100 miljarder US-dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141