23948sdkhjf

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Arbete med högtrycksspolning kan ge förslitnings- och vibrationsskador, och till och med livshotande skador om en felriktad vattenstråle går rakt genom en kroppsdel och förstör vävnader.

Som ett led i en strävan efter säkrare arbetsplatsen lanserar nu utbildningsföretaget Prevent ”Arbeta säkert med höga tryck”, en utbildning som tagits fram i samverkan mellan Fastighetsanställdas Förbund, Saneringsföretagens riksförbund och Almega.

Högtrycksspolning är ett jobb där det finns risk för allvarliga skador, även om det inte är vanligt, säger Marcus Lindström, branschansvarig på Almega och kanslichef på Saneringsföretagens riksförbund.

Torbjörn Jonsson, ombudsman och arbetsmiljöansvarig på Fastighetsanställdas Förbund, hoppas att utbildningen ska resultera i en bättre arbetsmiljö.

Målet är att man ska känna sig tryggare och säkrare i sitt arbete och att det ska hända färre olyckor, säger han.

Något av sammanhållande länk i den webbaserade utbildningen är Erik Ekstrand, känd från humorduon Erik och Mackan, som med hjälp av filmer, interaktiva kunskapsavsnitt och humor lotsar åskådaren genom risker med jobbet, god ergonomi och rätt skyddsutrustning.

Torbjörn Jonsson och Marcus Lindström betonar att utbildningen är kostnadsfri, lättillgänglig och kan användas både på företaget eller i självstudier hemma. Den passar även den som inte är van att sitta på skolbänken.

Prevents projektledare Amanda Wolgast lyfter fram att utbildningen syftar till att skapa förståelse och respekt för riskerna och motivera yrkesarbetaren att använda de skydd som finns.

Men utbildningen tar också upp hur man skapar en bra anda på arbetsplatsen och vad som gör en bra arbetsmiljö i stort, säger hon.

Utbildningen fungerar på dator, surfplatta och mobil och tar 1,5 till 2 timmar att genomföra individuellt eller i grupp. Målgruppen är både de som jobbar med högtrycksspolning upp till 200 bar, exempelvis klottersanerare, och de som använder tryck ända upp till 5000 bar, vilket kan behövas vid rengöring av rör och bilning av betong. Inte minst är förhoppningen att nå nyanställda i branschen så att de lär sig rätt metoder från början.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062