23948sdkhjf

Mässan där maskinerna kan testas på plats

Digitalt medielandskap, nytt köpbeteende och bättre information har förändrat entreprenadmässorna

Entreprenad Live etablerades som ett nytillskott på mässmarknaden för några år sedan. Framgångarna har inte låtit vänta på sig. Mässan arrangeras i år för sjätte gången och konceptet blir starkare för varje år.

– Vi hade ett tydligt mål, säger projektledaren Hans-Erik Kristensson. Vi ville skapa något helt nytt med entreprenörerna i högsätet.

På den tiden fanns en stor rikstäckande mässa som arrangerades i Sverige. Entreprenörerna fick åka långt och lägga tid på att kika på polerade maskiner och utrustning som stod stilla i en mässmonter. – Det där var feltänk. Branschen och kunderna består av småföretagare som inte har råd med att verksamheten står still. Tänk vad det kostar om hela företaget ska åka på mässa två dagar med resdagar, övernattningar och framför allt inkomstbortfall från pågående arbeten. Och man kunde knappt prova maskiner och utrustning på plats.

 Vill testa och jämföra

Arrangörerna pratade med entreprenörer och leverantörer och kom fram till att de vill ha mässorna närmare och framför allt vill man kunna prova och utvärdera på plats. Närheten gör att alla på företaget kan åka, vilket betyder att man har hela beslutskraften på plats.

Vd, ägare, maskinförare och tekniker kan tillsammans prova, utvärdera och fatta beslut på ett par timmar.

– I dag kommer säljarna in mycket senare i köpprocessen än tidigare. Förr var det nästan regel att säljaren kom in tidigt och kunde agera rådgivare och beslutspåverkare åt kunden genom hela köpprocessen. Det var lätt att styra bort kunden från eventuella konkurrenter och styra köpprocessen åt ”rätt” håll, säger Hans-Erik Kristensson.

 Mer information i bagaget

Dagens köpare har så mycket mer information i bagaget när man åker till mässan. Forskning säger att inom B2B så tar sig köparen igenom upp till 70 procent av köpprocessen på egen hand utan att ha någon som helst personlig kontakt med tänkbara leverantörer.

– Självklart kan dessa väl förberedda kunder prova maskiner på Entreprenad Live, men inte bara det, man kan prova direkt i varje utställares monter. När kunden och säljaren har etablerat kontakt är det viktigt att inte tappa greppet. Kunden vill ha svar på sina frågor och prova direkt tillsammans med säljaren. Det driver affären och avslut framåt.

– Både entreprenörerna och utställarna uppskattar mässan och varje mässa har vuxit sedan starten.

Närmast i tiden arrangeras Entreprenad Live i Skåne, den 12-14 september. År 2020 är det dags för Göteborg igen den 3-5 september.

 Läs mer om Entreprenad Live här.

www.entreprenadlive.se

Källa: Live Business Media Group

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063