23948sdkhjf

Ny spray motverkar kristaller i SCR-katalysatorn

Kristaller i SCR-katalysatorn är ett dyrt problem för många maskinägare – nu finns ett effektivt medel mot onödiga driftstopp och höga utsläppsnivåer.

En urealösning, eller AdBlue, som fungerar på problemmaskiner har länge stått på önskelistan hos ägare till krånglande fordon och maskiner. Nu finns den på marknaden i praktisk 10-litersdunk.

  • Optispray är en modifierad AdBlue med en mindre droppstorlek. Det gör att den sprider sig bättre i SCR-katalysatorn och renar effektivt även vid låga temperaturer, säger Marika Torbacke, utvecklings- och produktchef på Agrol, som säljer produkten i Sverige.

EU:s senaste utsläppskrav på maskiner slog bland annat fast att kväveoxiderna (NOx) skulle minska. Lösningen för maskiner med SCR (selektiv katalytisk rening) har varit att tillsätta en urealösning, eller AdBlue, som renar avgaserna på ett bra sätt.

Dessvärre har det visat sig att många maskiner, trots AdBlue, inte klarar utsläppsnivåerna.

  • Problemmaskiner med många start och stopp kommer inte upp i de temperaturer som krävs för att den kemiska reningsprocessen ska fungera optimalt, säger Marika Torbacke. Optispray, som sprider sig bättre i SCR-katalysatorn, löser de problemen och har visat väldigt fina resultat i våra tester.

Marika Torbacke hoppas att Optispray ska göra att fler maskiner både kan köras driftsäkert och klara utsläppskraven.

  • Alla vill kunna lita på sin maskin. Driftstopp är väldigt dyrt så det känns bra att nu kunna erbjuda ett alternativ till de kunder som har problem med kristallisation i SCR-katalysatorn.

Enligt Marika Torbacke är Optispray väl värd att satsa på om man upplever problem med en maskin.

  • Ja, totalekonomin blir bättre eftersom man sparar pengar tack vare färre driftstopp. Genom att tillsätta Optispray i stället för AdBlue slipper man de kristaller i katalysatorn som får maskinen att stanna. Det är en garanti för fler produktionstimmar.

Optispray är fullt blandbar med AdBlue men fungerar bäst när den används separat.

Precis som Agrol gör tester på sina egenutvecklade smörjoljor och andra produkter kontrollerar de också prestanda och kvalitet på Optispray. Dels genom stickprover av produkten, dels genom fälttester.

  • Våra kunder ska känna sig trygga med att alla Agrols produkter håller vad de lovar, säger Marika Torbacke.

Läs mer om Optispray och Agrols produkter här.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063