23948sdkhjf

Digital teknik ska lyfta byggandet

Förbättrat betongbyggande är ett huvudmål för ett Göteborgsbaserat samarbetsprojekt som genomförs under 2019-2020.

Genom att kombinera all data från en byggplats i ett enda system kan hela bygg- och uppföljningsprocessen effektiviseras. Det är en av hörnstenarna i ett samarbetsprojekt där en väsentlig uppgift är att undersöka hur sensorsystem kan bidra till att förbättra betongbyggandet.

Projektet har samlat Cementa, Peab, Nordtec Instrument och Celsicom som nu tillsammans arbetar för att utveckla och testa ny och befintlig teknik och utvärdera den nytta som kan uppnås med hjälp av digitaliserade byggarbetsplatser. Samarbetet ingår i FoU-projektet Uppkopplad byggplats som finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

Bland annat genomförs mätningar i betongkonstruktioner både under och efter gjutning liksom av det omgivande byggklimatet. Ytterligare en frågeställning är möjligheten att åstadkomma en automatisk överföring av aktuella mätdata från byggplatsen in i centrala datasystem som hanterar övriga processer under byggskedet.

Testerna kommer att utföras på en del av Peabs byggarbetsplatser i Göteborg under 2019 och 2020 med hjälp av bland annat det trådlösa sensorsystemet Celsicom Connect.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094