23948sdkhjf

Norrländskt i Nora

De tar över vägunderhållet i ett utmanade driftområde präglat av höjdskillnader och skiftande väglag.

Det statliga vägnätet i Nora beskrivs som ett driftområde starkt präglat av sin geografi, med stora höjdskillnader som innebär att väglaget kan variera kraftigt inom bara några kilometer.

Driftområdet är inte så stort geografiskt, men ändå utmanande att överblicka då geografin gör att vi har flera klimatzoner och samma typ av utmaningar som jag känner igen från norra Sverige där jag kommer ifrån, säger Robin Svensson, Svevia, i ett pressmeddelande.

Det är Svevia som från och med 1 september 2019 ska sköta om driftområdets totalt 1 025 kilometer väg varav 259 kilometer är grusväg.

Vintertid ska vägarna snöröjas och halkbekämpas.

– Väg 55 går rakt genom området och trafiken präglas vintertid framförallt av turister som ska till och från Sälen. Flera av sträckorna är så kallade vinterkritiska vilket betyder att vi måste ha extra hög beredskap för halkbekämpning i de mest backiga delarna.

Sommartid ska löpande vägunderhåll utföras.

Det är förhållandevis mycket grusväg i området så mycket av sommarens vägunderhåll präglas av åtgärder på grusväg.

Området gränsar till ett annat av Svevias driftområden: Arboga.

Det är alltid en styrka med intilliggande driftområden. Det skapar synergieffekter, vi kan hjälpa varandra med resurser om det krisar och det gör oss starkare på den kringmarknad inom väg och infrastruktur som finns i området.

I det fyraåriga kontraktet ingår möjligheten till två års option. Det börjar gälla den första september i år och är värt cirka 36 miljoner kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084