23948sdkhjf

Chefen sätter tonen

Platscheferna spelar en avgörande roll när det gäller hur säker en arbetsplats är. Det visar en ny studie.

Bygg- och anläggningsbranschen är hårt drabbad av arbetsplatsolyckor och nu har Göteborgs universitet gjort en studie som visar att platschefernas ledarskap är av stor vikt för hur säkerheten hanteras på just byggarbetsplatser.

– Syftet med studien var att hitta vilka ledarbeteende som främjar säkerheten för att i nästa steg kunna utveckla ledarskapet hos byggplatschefer, säger Martin Grill i ett pressmeddelande.

Han är forskare i psykologi och har genomfört studien, som baserades på intervjuer med 37 byggarbetsledare, tillsammans med Kent Nielsen från Regionhospitalet i Herning, Danmark.

Forskarna noterar att det sker mer är 3500 allvarliga arbetsplatsolyckor inom bygg- och anläggningsindustrin i Europa varje år.

Studien uppges visa att platscheferna påverkar kulturen på arbetsplatsen både direkt och indirekt och att deras handlingar kan både främja och hämma säkerheten.

Direkta ledarbeteenden kan vara sådana där en chef interagerar direkt med till exempel underentreprenörer och medarbetare.

Indirekta ledarbeteenden kan vara att hur chefen organiserar, koordinerar och strukturerar arbetet.

Enligt studien finns det indirekta ledarbeteenden som gynnar säkerheten, till exempel att  samordna arbetet genom att etablera en frekvent mötesstruktur och att strukturera arbetet genom att upprätta och hålla sig till regler, riktlinjer och planer verkade gynnsamma för säkerheten.

Forskarna fann också direkta ledarbeteenden som gynnar säkerheten, till exempel att proaktivt övervaka och korrigera säkerhetsrisker och att agera förebild för yrkesarbetare och underentreprenörer. 

Ledarbeteenden som i stället minskade säkerheten var när platschefer visade brist på aktivt ledaransvar, otydlig kommunikation, och inte gjorde riskanalyser.

– Säkerheten på byggarbetsplatser skulle kunna förbättras genom att byggplatschefer erbjuds ledarutvecklingsinsatser som fokuserar på att kommunicera tydliga förväntningar, att genomföra kollektiva riskanalyser, samt att proaktivt följa upp och ge feedback på säkerhetsbeteenden, säger Martin Grill.

Martin Grill har fått ytterligare forskningsanslag för att undersöka hur man kan utveckla säkerhetsledarskapet hos nyanställda platschefer i bygg- och anläggningsindustrin.

Enligt pressmeddelandet ska han, tillsammans med representanter från branschen, ta fram ett ledarskapsprogram för byggplatschefer i syfte att öka deras förutsättningar att leda en säker, hälsosam och produktiv arbetsmiljö både för sig själva och för yrkesarbetare och underentreprenörer på byggarbetsplatserna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109