23948sdkhjf

Skyddsvallar i Uddevalla

Nya grepp krävs när Uddevalla anpassas för ett nytt klimat.

Uddevalla drabbas av återkommande översvämningar. Kommunen ska därför bygga skyddsvallar så att staden inte svämmas över och så att det blir möjligt att bebygga marken närmast vattendragen.

Skyddsvallarna krånglar dock till dagvattenhanteringen – vid regn måste man till exempel pumpa ut regnvattnet  över vallen för att det skyddade området inte ska översvämmas.

Sweco har därför fått i uppdrag att utreda effekten av invallningen.

– Det är ett spännande projekt, Uddevalla behöver skyddas mot översvämningar men samtidigt är det viktigt att barriärer mot vattnet inte blir barriärer för människorna som bor och vistas i staden. Då gäller det att få vallarna att smälta in i omgivningen eller kanske tillföra något nytt i form av nya sociala ytor. Och det är just effekten av de nya vallarna som vi ska titta närmare på, säger Mattias Salomonsson, översvämningsexpert på Sweco, i ett pressmeddelande.

Anna Nyman,vd för Swecos vatten- och miljökonsulter, konstaterar i samma pressmeddelande att de nya förutsättningarna, med extremväder som orsakar skyfall och klimatförändringarna som gör att havsnivåerna stiger, skapar behov av att tänka nytt.

– Det handlar om att hitta lösningar som långsiktigt anpassar samhällen till ett förändrat klimat och samtidigt smälter in i omgivningen, säger hon.

Swecos uppdrag har påbörjats och pågår under 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094