23948sdkhjf

Dråpslag för Bergsskolan

Luleå tekniska universitet lämnar Bergsskolan i Filipstad och avvecklar sina utbildningar där.

Enligt ett pressmeddelande avslutar Luleå tekniska universitet sitt samarbete med Bergsskolan i Filipstad. Beslutet uppges vara fattat i samförstånd med Utbildningsstiftelsen Bergsskolan.

– Vi har, tillsammans med stiftelsen, kommit fram till att det saknas ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten vidare. Det är väldigt tråkigt, men med så få studenter går det inte, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet, i pressmeddelandet.

Universitetet har bedrivit grundutbildningar vid Bergsskolan, till bergsskoletekniker och högskoleingenjör.

Dessa utbildningar ska nu avvecklas.

– De studenter som redan läser vid Bergsskolan kommer att kunna slutföra sina utbildningar, säger Pär Weihed.

Enligt pressmeddelandet dras Bergsskolan med ett ekonomiskt underskott, anledningen uppges vara ett vikande antal studenter.

200 studenter krävs för en balanserad ekonomi, noterar Luleå tekniska universitet och konstaterar att antalet nya studenter hösten 2018 var 36, och att det hösten dessförinnan registrerades 58 nya studenter.

Bergsskolans rektor Jan Håkanson säger i pressmeddelandet att det bara är de utbildningar som har Luleå tekniska universitet som huvudman som avvecklas, och att övrig verksamhet – med projekt, företagssamverkan och fortbildnings- och kompetensutvecklingskurser – inte berörs.

– Vi kommer att undersöka möjligheten att starta motsvarande utbildningar som Bergsskolan har i dag men då inom ramen för en Yrkeshögskola, säger han.

Levreranstidningen Entreprenad har pratat mer med Jan Håkansson – läs mer här om hur han ser på det som har hänt och skolans framtid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078