23948sdkhjf

NCC förbereder för vindkraft

53 fundament för vindkraft, förstärkning av 30 kilometer väg och nybyggnad av 40 kilometer väg i känslig natur väntar NCC som ska förbereda för en vindkraftspark vid Åndberget i Härjedalen.

Åndberget ligger sydväst om Lillhärdal i Härjedalens kommun. Närmaste samlade bebyggelse finns vid Mossebodarna, cirka fyra kilometer nordväst om den planerade vindkraftsparken medan centralorten Sveg ligger ungefär 30 km nordost om vindkraftsområdet.

Här planerar OX2 för 53 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 180 meter från mark till rotorns högsta punkt. Projektet genomförs i ett område med våtmarker, höga naturvärden och stort fågelliv, något som i sig kräver god planering och projektering för att minimera inverkan på djurliv och natur.

NCC som genomför uppdraget i en totalentreprenad för drygt 280 miljoner kronor betonar vikten av att exempelvis tillfartsvägar dras på bästa tänkbara sätt, att optimal vägbredd väljs samt att olika typer av byggarbeten genomförs på det sätt som innebär minst påverkan på de känsliga omgivningarna.

Men företaget räknar också med att det blir en utmaning att lösa den samordning och logistikplanering som krävs på grund av det stora antal underentreprenörer som kommer att vara verksamma samtidigt inom projektet.

Rutin finns dock sedan tidigare.

NCC har sedan 2011 byggt fundament till närmare 500 vindkraftverk i nio vindkraftparker, säger Henrik Löfgren, divisionschef i NCC Infrastructure.

Byggstart sker nu i vår med tänkt färdigställande våren 2021.

Morgan Andersson

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14