23948sdkhjf

2018 – ett nytt rekordår

2018 blev ett nytt rekordår för försäljningen av entreprenadmaskiner i Sverige. Bland annat passerade försäljningen av maskiner för jordförflyttning 5 000-strecket för första gången. Allra bäst sålde hjullastare med 1 675 enheter.

Det svenska försäljningsrekordet från 2017 blev inte långvarigt. Redan 2018 rök det all världens väg. 5 076 sålda maskiner under 2017 växte till 5 413. I Leveranstidningen Entreprenads siffror ingår då vältar och asfaltutläggare, två maskintyper som funnits med i statistiken sedan 1987 då vi inledde vår försäljningsredovisning. Om vi bara tittar på försäljningen av jordförflyttningsmaskiner passerades för första gången drömgränsen 5 000 enheter, om än knappt med 5 011.

Framför allt beror ökningen på en kraftig uppgång vad gäller hjullastare. Övriga volymmaskiner, som olika typer av grävmaskiner, har legat förhållandevis konstant. Däremot varierar det som vanligt en hel del bland de mindre frekventa maskinerna som stela grävlastare (minus 80 procent) och väghyvlar (plus 167 procent). Vad gäller grävlastarna handlar det då om en minskning från fem till en, medan väghyvlarna ökat från tre till åtta.

En kraftig nedgång i bostadsbyggandet under förra året skapade en hel del oro för att försäljningssiffrorna skulle vika något. De flesta prognoser förutspådde att försäljningen skulle nå sin kulmen under året för att sedan vika svagt neråt, om än på en fortsatt hög nivå.

Björn Bäckström, vd för Maskinleverantörerna, har flera tänkbara förklaringar till att uppgången fortsatt något längre än väntat.

Dels görs stora satsningar på infrastrukturen, inte bara nu utan under lång tid framåt. Dels kan det vara så att allt fler lantbrukare har fått upp ögonen för hjullastarens fördelar. Om vi bortser från den 22-procentiga försäljningsuppgången på hjullastare till rekordnivån 1 675, så ligger övriga maskintyper rätt konstant kring 2017 års nivå, säger Björn Bäckström.

Svenska maskiner är välutrustade och därför dyra i ett internationellt perspektiv. Det begränsar antalet tänkbara exportmarknader. Dessa påverkas ytterligare av att det i en del östeuropeiska länder – av miljöskäl – skapats stöd till entreprenörer som köper helt nya maskiner. Om prisbilden är för dålig kan det för de svenska entreprenörerna till och med vara en fördel att behålla den gamla maskinen när en ny köps in. Många entreprenörer skulle kunna åta sig mer jobb, men stoppas av bristen på förare. Då finns stora fördelar med att ha en maskin som ”står på lur” färdig att rycka in om det skulle dyka upp en kompetent maskinförare.

Just bristen på maskinförare har varit ett stort problem under senare år och risken finns att det kommer att bli värre. Maskinentreprenörerna räknar med att nästan 2 000 maskinförare kommer att lämna branschen av åldersskäl varje år ett bra tag framåt bara bland de cirka 4 000 medlemsföretagen.

I samband med Stora Infradagen sade Maskinentreprenörernas vd Hampe Mobärg att han ser en livsfarlig kombination av stora pensionsavgångar och lågt intresse för yrkesförberedande utbildningar.

Varje år kommer 300 nya maskinförare ut från gymnasieskolan, fast det egentligen borde vara minst 500. Samtidigt går mellan 1 800 och 2 000 maskinförare i äldre årgångar i pension varje år. Underskottet växer och det slår hårt mot möjligheterna att genomföra stora infrastrukturprojekt. Det äventyrar redan i dag Sveriges möjligheter till fortsatt tillväxt och utveckling, sade han bland annat.

Liksom tidigare domineras försäljningen av entreprenadmaskiner i Sverige av Swecon där företagsledningen bland annat kan glädjas åt att både försäljning och orderstock på den svenska hemmamarknaden låg på historiskt höga nivåer i slutet av 2018.

Försäljnings- och resultatutvecklingen i affärsområde Swecon har under året varit mycket stark, och resultatet är för andra året i rad det högsta någonsin. Förutom den framgångsrika svenska verksamheten så bidrar framför allt Tyskland i allt större utsträckning till den positiva resultatutvecklingen. Lanseringen av den digitala tjänsten ”My Swecon” är en av flera höjdpunkter från det gångna året, säger moderbolaget Lantmännens vd och koncernchef Per Olof Nyman.

Omsättningen för Swecon landade under året på drygt 8,2 miljarder kronor, jämfört med närmare 7,4 miljarder kronor 2017 medan rörelseresultatet gjorde ett språng uppåt från 372 miljoner kronor till 440 miljoner kronor.

Utvecklingen i Sverige påminner en hel del om utvecklingen i resten av världen.

Efter två år med kraftig tillväxt på flertalet marknader går vi nu in i en period med svagt fallande siffror under ett par år. Samtidigt kommer försäljningen att bli betydligt mer präglad av lokal efterfrågan. Ett exempel är Nordamerika där vi räknar med en kraftig uppgång i varje fall fram till 2022. Det kan jämföras med Kina där toppen nåddes förra året och vi förutspår en vikande marknad. Om vi räknar antalet sålda maskiner gick Kina förbi Nordamerika som största marknad för några år sedan. År 2020 räknar vi med att att Nordamerika är klart störst igen, sade Chris Sleight, vd för marknadsundersöknings- och prognosföretaget Off Highway Research, när Leveranstidningen Entreprenad träffade honom härom veckan.

Generellt kan dock maskintillverkarna globalt räkna med att en nedgång på en marknad kan balanseras med en uppgång någon annanstans och Chris Sleight räknar därför med att den årliga försäljningen under de närmaste åren kommer att hamna rätt nära dagens nivå, alltså kring, eller strax under 100 miljarder US-dollar. Samtidigt förutspår han att marknaden vänder uppåt igen efter ett par år med svag nedgång och att antalet sålda maskiner runt om i världen kommer att överstiga en miljon redan 2022.

För svensk del är marknaden något svårare att förutse med tanke på det kraftigt vikande bostadsbyggandet. En positiv faktor är fortsatt stora investeringar i infrastruktur. En annan lyfts fram av Industrifakta som hänvisar till en färsk undersökning som pekar på att arkitekter och tekniska konsulter, som ligger tidigt i produktionsprocessen, redovisar en uppgång under 2018. Inte minst finns stort hopp om att det offentliga byggandet, exempelvis skolor och sjukhus kan utvecklas väl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079