23948sdkhjf

Ledare: Dags att visa mod

Förhoppningsvis är modet tillräckligt för att en gång för alla sätta ackordssystemet under lupp, något som skulle gagna både byggnadsarbetare och samhälle.

Hittills i år har, enligt regeringen, tolv personer omkommit på svenska arbetsplatser. Det är tolv för mycket – det innebär att varje vecka är det någon som går till jobbet utan att komma hem.

Att förhindra dödsfall i arbetet borde vara en viktig prioritering för regeringen, för arbetsgivarna, för fackföreningarna, för varje enskild individ. Lika viktigt borde det vara att den som går till jobbet också borde kunna göra det under ett helt yrkesliv och vara tillräckligt frisk i kroppen efteråt för att kunna njuta av tiden som pensionär utan att vara beroende av återkommande läkarbesök och smärtstillande mediciner.

Så är det för de flesta, men inte för alla. Inte minst sticker byggbranschen ut som en av de industrier som drabbas hårt både av dödsfall och förtidspensioneringar. Byggbranschen finns därmed med bland målgrupperna när nu sex ministrar tar ett gemensamt initiativ för att tydligt markera att dödsfall i arbetet är helt oacceptabelt.

Tanken är att i dialog med myndigheter och relevanta aktörer synliggöra och arbeta för att bryta det som beskrivs som en negativ trend med antalet dödsolyckor i arbetet.

Den mest intressanta frågan är dock om de sex ministrarna vågar gå till roten till det onda i just byggbranschen – ackordslönesystemet. Ackordslönesystemet lägger grunden till en hets där målet är så mycket pengar som möjligt i individens fickor. Det ger en stark grogrund för den machokultur som lätt resulterar i åsidosättande av säkerhetsföreskrifter i jakten på att kapa tider för att tjäna ännu mer. Det lägger grunden till att kroppen överbelastas med allt för tidig utslagning som följd. En ung och stark byggnadsarbetare – nästan alltid man förstås – vill visa att han minsann klarar ett högt tempo, lyckligt omedveten om att kroppen i många fall inte håller till pensionsåldern.

Att tro att ministrarna ska våga ta strid med Byggnads – som ständigt försöker leva upp till den egenhändigt skapade myten om att vara världens starkaste fackförening – är för mycket begärt. Men förhoppningsvis är modet tillräckligt för att en gång för alla sätta ackordssystemet under lupp, något som skulle gagna både byggnadsarbetare och samhälle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094