23948sdkhjf

Marigt i Malung

”Vi plogar och sandar så mycket vi bara kan, för blir det stopp så finns det inga alternativa vägar för trafikanterna att välja.”

Svevia har skött de statliga vägarna i driftområde Malung i sex år, och meddelar nu att man stannar på posten i minst fyra år till.

Enligt Svevia är uppdraget större än man kan tro.

– I hela Malungs kommun är vi drygt 10 000 invånare men varje vecka passerar cirka 100 000 turister på väg till skidnöjena i Sälen samtidigt som lika många är på väg hem. Det är en intensiv trafik vilket kan göra det utmanande när snön faller eller halkan sätter in. Vi försöker att så långt som möjligt hinna ut och ploga eller halkbekämpa innan den stora strömmen av bilar kommer, men som bekant går varken nederbörd eller temperatur att styra, säger Lars-Åke Lindstrand, Svevia, i ett pressmeddelande.

Turisterna håller sig normalt till E16 eller Riksväg 66.

– Riksväg 66 är smal och backig och uppe på fjället får vi inte halkbekämpa med salt. Vi plogar och sandar så mycket vi bara kan, för blir det stopp så finns det inga alternativa vägar för trafikanterna att välja. Även i samband med Vasaloppet i mars passerar en stor trafikmängd genom just Malung. Sommartid är det också ett visst flöde av turister men betydligt lugnare.

Området omfattar 853 kilometer väg varav 191 kilometer är grusväg.

– Fast antalet kilometer är ett snitt för de närmaste sex åren. Trafikverket kommer nämligen under kontraktstiden att göra om gränserna för det här driftområdet. Under det tredje året kommer antalet kilometer väg att minska då delar av vårt driftområde istället kommer att höra till Älvdalen och från och med år fyra kommer området att växa och sträcka sig ända fram till Mora, säger Lars-Åke Lindstrand.

Kontraktet är fyraårigt, det är värt 31 miljoner kronor per år, med två optionsår, och börjar gälla den 1 september 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.594