23948sdkhjf

E10 byggs om

Muorjevaarabackarna ska inte längre vara en flaskhals där tunga fordon blir stående vintertid.

Många tunga fordon trafikerar E10/E45 mellan Kiruna och Gällivare. Vintertid har många av dem fått problem i de långa och branta Muorjevaarabackarna – det är inte ovanligt att de tyngre fordonen tappar greppet och blir stående.

Detta ska nu åtgärdas skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

– För att öka framkomligheten och trafiksäkerheten bygger vi en ny 2,7 km lång   väg öster om befintlig väg. Den nya vägen byggs i en mindre brant terräng, men den får ändå ett extra körfält i norrgående riktning, ett så kallat stigningsfält. Detta ska underlätta omkörning av tyngre fordon, säger Anna Kronman, projektledare på Trafikverket.

Själva vägbygget startar i juni, avverkningen av skog ska dock påbörjas redan i april och hösten 2020 ska den nya vägen stå klar.

Trafikverket konstaterar att ett stigningsfält byggdes redan 2018 i Kulleribacken, som också fått sin beskärda del av stillastående tunga fordon under vintrarna.

– Så här långt kan vi konstatera att stigningsfältet där gjort stor skillnad. Vi har hittills inte haft några problem med stillastående fordon i vinter, vad vi känner till. Framkomligheten har förbättrats rejält, säger Anna Kronman. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093