23948sdkhjf

Ännu en hektisk Baumadag!

Dag två på Bauma blev vårvarm och fullspäckad – här kommer ännu ett axplock från världens största mässa.

München. I Doosans välfyllda Baumamonter träffade vi Carl-Johan Sunnerfjord, sales manager för Doosan på Maskinia – den koreanska tillverkarens svenska generalagent.

Det fanns mycket att välja på bland nyheterna men om Maskinias Doosanexpert själv fick välja (och det fick han) valde han bland annat nya 30-tonsgrävaren DX300LC-7 – som inte finns på marknaden ännu, men som visades upp som en liten (stor) teaser på Bauma.

– Det är en populär modell, den har vunnit pris för bästa totalekonomi två år i rad och nu kommer den med steg V-motor som gör den ännu bränslesnålare, säger Carl-Johan Sunnerfjord.

Carl-Johan Sunnerfjord i Doosans nya 30-tonsgrävare DX300LC-7 som väntas komma till Sverige senare i år.

För inte så länge sedan skrev vi om hur Volvo med flera andra vill ta reda på vilka möjligheter 5G innebär för maskintillverkare som till exempel vill åstadkomma automation och fjärrstyrning på ett säkert och effektivt sätt.

På Bauma visade Doosan att de är inne på samma linje – i montern fick besökarna ta befälet över och köra en maskin som befann sig många mil från München – på en arbetsplats i Korea.

Doosan anser sig ha kommit långt när det gäller 5G,  fördröjningen är nästan noll trots det långa avståndet uppger man.

Summa summarum anser företaget dock att att 5G förvisso kan vara framtiden men att bristen på användbara 5G-nät sätter käppar i hjulet, projektet är därför prioriterat men fortfarande på försöksstadiet.

På bilden är det Kyungmin Shon, forskningsingenjör på Doosan Infracore, som sitter bakom spakarna.

Komatsus vd Mas Morishita förklarade på en presskonferens att det nästan hundra år gamla företaget har satt sikte på nästa stora innovation – Bauma 2019 ska bli startskottet för Komatsus ”Smart construction”, där maskinerna gör jobbet på egen hand, med ett perfekt resultat samtidigt som förarna kan övervaka processen och assistera på rejäl distans.

Enligt Mas Morishita har Komatsu historien på sin sida när det gäller innovationer – han konstaterade till exempel att Komatsu kom med sin Intelligent machine control redan 2013 och att de lanserade sin första kommersiella hybridgrävare för mer än tio år sedan.

– Nu finns det 613 hybridgrävare i Europa och över 4 500 i hela världen – det är en stabil produkt för oss efter tio år.

Han noterade också att Komatsu tagit en helelektrisk minigrävare med sig till Bauma – en prototyp som inom kort ska testas på verkliga arbetsplatser.

– Vi vet inte när den kommer till Europa, men det kommer inte att dröja så länge.

Mas Morishita har stora planer för Komatsu.

Det som framförallt fick Trimbles besökare på Bauma att dra efter andan var en VR-skärm som fick en dold verklighet att visa sig.

– Alla freakar ut om den, ler Martin Wagener, worldwide product implementation manager på Trimble Germany.

Vi svenskar blev kanske inte lika överraskade – för vi har ju redan sett den, redan våren 2018 kunde Leveranstidningen Entreprenad rapportera om Trimbles Site Vision som smygvisades på Svenska Maskinmässan.

Då var det en prototyp, nu landar den snart på marknaden, förklarar Martin Wagener.

–  Vi kommer att lansera den i juli.

Baumabesökarna dånade när de fick se det som visades på Svenska Maskinmässan redan i fjol – men nu har prototypen blivit en riktig produkt.

Han ser stora fördelar med Site Vision – för alla som ska gräva eller bygga.

– Här ser man direkt om något kolliderar eller om det finns ledningar i backen – det är bara att ladda in kartan så ser man det ”på riktigt” på skärmen.

Wacker Neuson hade mycket nytt i montern – ett exempel dumpern Dual view som finns i storlekarna 6, 9 och 10 ton.

Den ”dubbla sikten” åstadkommer man genom att hela förarenheten, inklusive stol, ratt och spakar, kan svängas runt helt för att underlätta sikten bakåt till exempel vid lastning.

Tanken är att öka säkerheten och dumprarna finns i produktion sedan oktober, de har främst sålts till Storbritannien och Wacker Neuson ser Bauma som startskottet för att ta sig an övriga Europa.

Wacker Neusons dumper med dual view finns i tre storlekar: 6,9 samt 10 ton.

Combi Wearparts var lite extra uppåt i sin monter eftersom man undertecknat två helt nya återförsäljaravtal på Bauma – i Norge och i Tyskland.

– Vi växer, säger Niclas Wechselberger, tekniskt ansvarig för produktutveckling och sortiment på Combi Wearparts.

– Vi växer, säger Niclas Wechselberger, på Combi Wearparts som knutit till sig två nya återförsäljare.

Leveranstidningen Entreprenad återkommer förstås med fylligare rapporter om detta och MYCKET MER längre fram. 

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.16