23948sdkhjf

En extra slant i vårändringsbudgeten

Januariavtalet ger mer pengar till enskilda vägar och järnvägsunderhåll.

Med basen i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har regeringen nu lagt fram en vårändringsbudget, som innebär en extra satsning på viss infrastruktur. 

Totalt är det 122 miljoner kronor som kommer att gå till enskilda vägar och järnvägsunderhåll, för att främja godstransporter.  

– Satsningar på underhåll av våra enskilda vägar främjar såväl regional tillväxt som goda levnadsvillkor på Sveriges landsbygder. Med de här satsningarna kan vi fortsätta arbetet med att förbättra vägarnas bärighet och funktion, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från regeringen. 

Uppdelat på de båda områdena går 66 miljoner kronor till enskilda vägar och 56 miljoner till järnvägsunderhåll.  

– Människor är beroende av bil på landsbygd och då måste vägarna fungera. Det gäller även det enskilda vägnätet. Hela landet ska leva och växa. Men det är också viktigt att godstransporterna på järnväg ökar. På så vis avlastar vi vägnätet och minskar utsläppen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Dessutom väljer regeringen nu att avsätta 57 miljoner extra till icke statliga flygplatser i Norrland att användas för att täcka ökade driftunderskott på grund av flygskatten. Med detta tillägg uppgår stödet till 99 miljoner kronor för 2019. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095