23948sdkhjf

Jätteprojekt i Göteborg

Lundbyleden byggs om för 1,4 miljarder kronor, ett omfattande uppdrag med både broar, vägar, spår och broar.

Uppdraget att bygga om en av Göteborgs mest trafikerade leder har gått till Veidekke som ska genomföra det som en totalentreprenad i högsamverkan.

Arbetet kommer att utföras i två faser, den första omfattar ett drygt års projektering med ett riktpris på cirka 50 miljoner kronor.

Fas två är produktionsfasen, Veidekke räknar med att det tar cirka fyra år och riktpriset för denna period är 1,3 miljarder kronor.

Vi är stolta över att få vara med och bidra till förbättrad infrastruktur som förenklar vardagen för de som bor i västra Sverige. Den här typen av komplexa projekt där stora krav ställs på förmågan att samverka passar väldigt väl med Veidekkes involverande arbetssätt. Att komma in tidigt i projektet ger oss möjlighet att ta fram optimala produktionsmetoder och skapa goda projektresultat för alla parter, säger Jimmy Bengtsson VD Veidekke Sverige, i ett pressmeddelandet.

Den hårt trafikerade leden ingår i det nationella stomnätet och anses därför ha riksintresse.

För att öka kapaciteten och öka orienterbarheten är ett förslag att konstruera en ny trafikplats mellan Leråkersmotet och Brunnsbomotet och att låta det planerade Kvillemotet ersätta Brunnsbomotet som stängs.

I projektet ingår också att bygga ut Bohusbanan till dubbelspår vid Brunnsbo för att minska störningskänsligheten på både Hamnbanan och Bohusbanan.

Denna utbyggnad ska också göra det möjligt att bygga en pendelstation för lokaltrafiken och skapa en koppling till stadstrafiken på Hisingen.

Projektet som benämns ”Lundbyleden” omfattar om- och nybyggnad av följande infrastrukturdelar:

  • Ombyggnad av Lundbyleden mellan Brantingsmotet och Ringömotet, ett helt nytt trafikmot med ramper och broar kommer byggas. Total sträcka som berörs är ca 1,5 kilometer.

  • Ombyggnad av gator och vägar inom Backaplan.

  • Ombyggnad av Bohusbanan till dubbelspår vid Brunnsbo, totalt ca 1,5 kilometer där tre broar kommer byggas för att göra järnvägen planskild från övrig trafik.

  • Nybyggnad av pendeltågsstation – Brunnsbo.

Detaljplanen vann laga kraft redan 2018. Väg-och järnvägsplanen är fastställd men överklagad.

Källa: Veidekke

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094