23948sdkhjf

Gräv, fyll och kompaktera med samma redskap

Finska Allu hade för första gången någonsin en helt egen monter på Bauma, ett faktum som företaget firade med att visa upp ett gäng nyheter.

München. Allu visade till exempel en två-i-ett kompaktor, ett hydrauliskt redskap för grävmaskiner i storleken 1,5-60 ton.

Allu beskriver kompaktorn som ett mångsidigt och robust allroundredskap, det ska gå att både gräva, återfylla och kompaktera med det.

I grävläget är ”skopan” fastlåst med en hydraulisk cylinder och Allu utlovar effektivt arbete, bra djup, minimalt med buller och vibrationer och låg risk för olyckor.

Enligt Allu passar redskapet bra till exempel vid underjordsarbete, vägbyggen, jordförflyttning och kabelläggning.

En annan nyhet var att Allu samarbetar med Mapei kring betongåtervinning. Allu Mapei Circulus går ut på att återanvända den betong som ofta körs tillbaka till fabriken eftersom den inte gick åt ute på arbetsplatsen.

Betongresterna brukar hamna på deponi, förslösade resurser och dessutom koldioxidutsläpp helt i onödan, konstaterar Allu och hänvisar till siffror som visar att den globala betongtillverkningen uppgår till 23 miljarder ton per år och att två procent körs tillbaka oanvänd.

Allus och Mapeis Circuluslösning innebär att man tillsätter en av Mapeis kemikalier direkt i trumman, massan förvandlas då till ett torrt granulat som man sedan kan processa och sikta med en Allu Transformer.

Materialet ska sedan kunna återanvändas i betongtillverkningen, Ola Ulmala konstaterar att det går att tillsätta 5-30 procent återanvänd betong och pekar på att både behovet av jungfruligt material och de koldioxidutsläpp som tillverkningen innebär minskar.

– Globalt skulle detta ge enorma effekter.

Allu har också uppgraderat sin app. Appen ska göra det enklare att göra jobbet säkert, den ska länka föraren vidare till aktuella manualer, uppdaterade dokument, videolänkar och annan information som gäller just den maskin som används.

– Det ska också finnas länkar till närmsta återförsäljare, reservdelar med mera, förklarade vd Ola Ulmalo.

Appen ska också stötta föraren i arbetet, till exempel visa om arbetet görs i rätt vinkel, hur länge man har jobbat, om det är dags för service, med mera.

Finska Allu har funnits sedan mitten av 1980-talet och enligt Ola Ulmala är företaget inne i en tillväxtfas, inte minst i Centraleuropa, USA och Asien.

– Vi växer strategiskt med våra återförsäljare, de känner sina kunder, då får vi chansen att växa.

Artikeln är en del av vårt tema om Bauma 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094